Studiu: Sucurile acidulate distrug dinţii precum cocaina

336

Consumul exagerat de băuturi dulci carbogazoase nu este doar oarecum periculos pentru dinţi, ci poate afecta dentiţia la fel de grav ca şi consumul de droguri, precum cocaină sau metamfetamină, arată un studiu american citat de Daily Mail.

Studiul s-a concentrat asupra cazului unei femei de 30 de ani care a consumat doi litri de suc carbogazos zilnic, pe o perioadă de cinci ani. De asemenea, ea nu a mers la un stomatolog mai bine de 20 de ani, după cum spun cei de la Asociaţia Americană a Băuturilor. Conducătorul studiului, dr. Mohamed Bassiouny, profesor de restaurare dentară la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universităţii Temple din Philadelphia, susţine că femeia avea probleme dentare comparabile cu cele ale unui consumator de metamfetamină în vârstă de 29 de ani sau cu cele ale unui dependent de cocaină în vârstă de 51 de ani. Mai mult, profesorul a declarat că dinţii afectaţi nu au mai putut fi salvaţi, ci a fost nevoie să îi înlăture.

Cercetarea a scos în evidenţă că băuturile carbogazoase, fie cele cu zahăr, fie cele dietetice sunt nocive pentru dinţi dacă sunt consumate în catităţi mari. Acest fapt este cauzat de nivelul ridicat de aciditate, responsabil pentru alterarea sănătăţii dinţilor, la fel ca în cazul utilizării cocainei sau metamfetaminei.

Partea bună a lucrurilor este că sucurile acidulate produc efecte nocive comparabile cu cele ale drogurilor doar dacă sunt ingerate într-o cantitate exagerată, mult mai mare decât nivelul de consum normal.

De partea cealaltă, există sceptici care pun la îndoială concluziile studiului. Asociaţia Americană a Băuturilor susţine că o comparaţie între sucurile carbogazoase şi consumul de droguri ilegale este incorectă din pricina faptului că nu s-a ţinut cont decât de un singur factor nociv pentru dinţi, anume consumul de sucuri, fără a implica şi alte cauze ale eroziunii dentiţiei, precum o igienă dentară precară sau lipsa vizitelor la stomatolog. De aceea, asociaţia a catalogat această comparaţie drept „iresponsabilă”.