SUA ameninţate de o criză în tratarea bolilor psihice

19

Un nou raport al Institutului de Medicină al SUA arată că 1 din 5 persoane cu vârsta de minim 65 de ani are o problemă de sănătate mentală sau de dependenţă faţă de un medicament - o situaţie care se va înrăutăţi în următoarele două decenii, pe măsură ce populaţia va înregistra un grad accentuat de îmbătrânire, conform Associated Press.

Un nou raport al Institutului de Medicină al SUA arată că una din cinci persoane cu vârsta de minim 65 de ani are o problemă de sănătate mentală sau de dependenţă faţă de un medicament – o situaţie care se va înrăutăţi în următoarele două decenii, pe măsură ce populaţia va înregistra un grad accentuat de îmbătrânire, conform Associated Press.

 

Marţi, Institutul de Medicină a prezentat la Washington rezultatele unui studiu care arată că minim 5,6 şi maxim 8 milioane de americani cu vârsta de cel puţin 65 de ani prezintă o problemă de sănătate mentală. „Există riscul unei crize în SUA în ceea ce priveşte provocarea de a trata problemele de sănătate mentală ale celor în vârstă" scrie Dan Blazer, preşedintele comisiei din cadrul Institutului de Medicină care a realizat investigaţia.

 

O dată cu o vârstă înaintată, apar nu numai problemele de sănătate fizică, precum bolile de inimă, ci şi problemele de sănătate mentală, cum ar fi depresia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că depresia este una dintre cele mai răspândite afecţiuni din lume.

 

Conform raportului, vârstnicii vor întâmpina dificultăţi în tratarea depresiei şi a altor probleme de sănătate mentală pentru că, în SUA, numărul specialiştilor medicali care pot răspunde acestei nevoi a populaţiei este redus. Cu toate acestea, The New York Times anunţa luni că legea propusă de preşedintele Obama care promite americanilor o asigurare medicală universală, nu numai pentru problemele de sănătate fizică, ci şi pentru cele de sănătate mentală, a fost aprobată de Curtea Supremă.

 

Deseori problemele de sănătate mentală ale celor în vârstă sunt ignorate şi tind să se agraveze. Câteva dintre motivele identificate în raport:

 

Persoanele peste 65 de ani au aproape mereu probleme de sănătate fizică, ceea ce maschează sau distrag atenţia de la problemele de sănătate mentală. De asemenea, medicaţia folosită pentru tratarea bolilor corpului poate afecta tratamentul bolilor mentale.

 

Vârsta afectează modul în care organismul uman metabolizează alcoolul şi medicamentele, iar riscurile de dependenţă faţă de medicamente sau de supradoză cresc în raport cu vârstele mai tinere.

 

La o vârstă înaintată, devine dificil de diferenţiat între starea de mâhnire, naturală atunci când cei apropiaţi nu mai sunt în viaţă, şi starea de depresie acută.