Terapia prin expunere – o metodă eficientă de tratare a tulburărilor obsesiv-compulsive

748

Terapia prin expunere, împreună cu tratamentul cu antidepresive s-a dovedit mult mai eficient decât tratamentul numai pe bază de medicamente (antidepresive și antipsihotice) în cazul pacienţilor cu tulburări obsesiv-compulsive, susţin cercetătorii americani citaţi de Reuters.

Persoanele care suferă de tulburări obsesiv-compulsive și care urmează o terapie prin expunere sunt îndemnate să își confrunte fricile fără a apela la compulsii, acele comportamente sau acte mentale care îi ajută pe bolnavi să elimine sau să reducă disconfortul emoţional (repetarea anumitor fraze, spălatul pe mâini, număratul etc.). Motivul pentru care această terapie dă roade este întocmai faptul că „ţintește problema de bază", susţine coautorul editorialului studiului, dr. Kerry Ressler de la Departamentul de Psihiatrie de la Universitatea Emory din Atlanta.

La studiul efectuat de oamenii de știinţă de la Universitatea din Pennsylvania și Columbia Psychiatry au participat 100 de persoane cu simptome moderate de tulburări obsesiv-compulsive. Aceștia urmau un tratament cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (serotonin reuptake inhibitors – SRI), o clasă de antidepresive aprobată de Administraţia americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru tratamentul acestei afecţiuni.

Severitatea simptomelor participanţilor a fost evaluată la 26-27, pe o scală de la 0 la 40 unde, cu cât valoarea punctajului era mai mare, cu atât starea era mai gravă (peste 24, afecţiunea era considerată severă).

Participanţii au fost împărţiţi aleatoriu pe trei grupe: într-una pacienţii participau la ședinţe de terapie prin expunere, în cea de-a doua aceștia urmau un tratament pe bază de antipsihotice, iar cea de-a treia grupă a primit un medicament placebo.

După opt săptămâni, participanţii care au luat pastilele placebo sau antipsihotice au înregistrat o scădere a severităţii simptomelor care au ajuns, în medie, la un punctaj de 23 (severitate moderată). În schimb, terapia prin expunere a condus la o scădere a severităţii, până la 13 puncte (simptome medii).

Coordonatorul studiului, dr. Helen Blair Simpson, de la Columbia Psychiatry, a declarat pentru Reuters Health că cercetarea subliniază importanţa tratării pacienţilor cu tulburări obsesiv compulsive semnificative, în primul rând cu ajutorul terapiei prin expunere. Aceasta notează însă că medicamentele antipsihotice nu trebuie înlăturate total deoarece acestea joacă un rol important în tratamentul pacienţilor, în special în cazul în care aceștia se confruntă cu mișcări involuntare.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate JAMA Psychiatry.