California interzice terapia de „convertire” a homosexualilor

121

Guvernatorul Jerry Brown a semnat o propunere legislativă care face din California primul stat american care interzice o formă controversată de psihoterapie, menită să schimbe orientarea sexuală a adolescenţilor de la cea homosexuală, la cea heterosexuală.

Legea, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie, interzice psihoterapeuţilor să facă eforturi de schimbare a orientării sexuale a pacienţilor – cunoscută drept terapie reparatorie sau de conversie – pentru cei cu vârsta mai mică de 18 ani.

Aceste terapii „nu au nici o bază știinţifică sau medicală și vor fi, de acum, destinate lăzii de gunoi a șarlataniei," a declarat guvernatorul Brown, citat de AP.

Asociaţii importante de psihiatri și psihologi au respins anterior terapia reparativă. O serie de asociaţii de sănătate mintală din California – inclusiv Comisia pentru Știinţe Comportamentale, Asociaţia pentru Terapeuţii de Cuplu și Familie și Asociaţia Psihologilor din California și-au arătat sprijinul pentru noua lege.

Unele organizaţii continuă să apeleze la consiliere și rugăciune pentru a-i ajuta pe creștini să scape de înclinaţiile homosexuale nedorite, în timp ce activiștii pentru drepturile homosexualilor au declarat că efectele acestui tip de terapie pot merge până la creșterea riscului de depresie și suicid în cazul tinerilor.