Popularul medicament de slăbit Alli poate intoxica

929

Un studiu realizat în Statele Unite pretinde că popularul medicament de slăbit Alli, care ajută la blocarea absorbţiei grăsimilor din mâncare, afectează o enzimă cheie şi poate duce „toxicitate severă" în organele interne, precum ficat şi rinichi.

De asemenea, cercetătorii au spus că acest medicament împiedică eficacitatea unor medicamente, printre care şi unele tratamente pentru cancer.

Profesorul Bingfang Yan, de la Universitatea Rhode Island, care a realizat studiul, spuncă că s-a descoperit o „creştere drastică a toxicităţii" printre cei care foloseau Alli. Profesorul a explicat pentru Daily Express că ingredientul activ din pastile, Orlistat, inhibă enzima carboxil-esterase 2, care detoxifică ficatul, rinchii şi tractul gastrointestinal.

Enzima are de asemenea abilitatea de a metaboliza un spectru larg de medicamente, mai ales medicamente anti-cancer, iar inhibarea ei de către Orlistat poate reduce eficacitatea lor.

GlaxoSmithKline, producătorul Alli, a refuzat categoric orice sugestii conform cărora medicamentul de slăbit nu ar fi sigur pentru consumatori. De asemenea reprezentanţii companiei au spus că rezultatele studiului american, ce vor fi publicate în revista Biochemical Pharmacology, sunt bazate pe teste de laborator şi nu sunt consecvente cu rezultatele strânse de la pacienţii trataţi cu Orlistat.