Superbacteriile au ucis 33.000 de oameni în anul 2015

125

Bacteriile superrezistente au ucis peste 33.000 de persoane în Uniunea Europeană în anul 2015, arată o cercetare publicată în The Lancet Infectious Diseases, care avertizează că aceste bacterii „ameninţă sistemul de sănătate modern”.

Peste 670.000 de persoane s-au îmbolnăvit în anul 2015 din cauza infectării cu una dintre cele cinci tulpini de bacterii rezistente la antibiotice care au făcut obiectul cercetării publicate în The Lancet. Dintre acestea, aproximativ 33.110 nu au supravieţuit infectării.

Cercetătorii spun că rata deceselor din cauza superbacteriilor în Uniunea Europeană „a avut un efect similar celui pe care l-au cumulat gripa, tuberculoza și HIV” în aceeași perioadă.

Majoritatea deceselor au fost suferite de bebeluși cu vârsta sub un an și de vârstnici de peste 65 de ani. Cea mai ridicată rată a deceselor a fost înregistrată în Italia și în Grecia, în Italia fiind vorba de peste o treime din totalul morţilor provocate de superbacterii în toată Uniunea Europeană în perioada studiată.

Consumul de antibiotice crește constant la nivel global, odată cu numărul global al deceselor provocate de infecţiile cu superbacterii. Nu mai puţin de 700.000 de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, arăta un studiu din 2016, potrivit căruia superbacteriile sunt responsabile pentru mai multe decese decât cele survenite după Zika sau Ebola.

La începutul lunii septembrie, o echipă de cercetători de la Universitatea din Melbourne anunţa că a descoperit o superbacterie rezistentă la toate antibioticele cunoscute, care se răspândeşte, nedetectată, în spitalele din toată lumea. Trei variante ale microbului în probe ar fi fost prelevate din 80 de spitale din 10 ţări. Este vorba despre tulpinile unei bacterii ce se găseşte în mod natural pe pielea umană. Aceasta a suferit mutaţii şi este periculoasă, în primul rând pentru pacienţi cu catetere şi proteze.

Ministerul Sănătăţii din România anunţa marţi că a elaborat un proiect de hotărâre de guvern pentru stabilirea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenţei la antibiotice. Instituţiile implicate vor stabili o strategie de acţiune pe termen lung care va avea rolul de monitorizare a consumului de antibiotice şi a rezistenţei microbiene.