Asistentul medical care l-a tratat a vrut ca atacatorul din Pittsburgh „să simtă ce înseamnă compasiunea”

343

Un asistent medical de religie iudaică a ajuns în paginile marilor publicaţii anglofone după ce l-a tratat pe Robert Bowers, bărbatul acuzat că a ucis 11 persoane într-o sinagogă din Pittsburgh, cu aceeași empatie și grijă cu care își tratează toţi pacienţii.

Am vrut ca el să simtă ce înseamnă compasiunea. Am considerat că cel mai bun mijloc de a onora memoria victimelor lui este ca un evreu să îi dovedească faptul că s-a înșelat”, a declarat Ari Mahler, asistentul medical în îngrijirea căruia s-a aflat atacatorul de la sinagogă.

Într-o postare Facebook viralizată sâmbătă, Mahler mărturisește că „în ochii lui Robert Bower nu a văzut răul, ci altceva”. Bărbatul însă nu detaliază, „din cauza politicii de confidenţialitate”. „Ce pot spune însă este că, din postura de asistent al acestui bărbat sau al oricui, îngrijirea pe care o acord se bazează pe bunătate”. Afirmaţiile sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât bărbatul mărturisește că același Robert Bowers „a semănat panică în inima mea, la îngrijorarea că părinţii mei ar fi putut să fie 2 dintre cele 11 victime pe care le-a făcut cu doar o oră înainte de a sosi la spital”.

„Sunt sigur că nu avea nici cea mai mică idee că sunt evreu. (…) Nu i-am spus un cuvânt despre religia mea. Am ales să nu îi adresez niciun cuvânt. Voiam ca el să simtă ce înseamnă compasiunea. Așa că am ales să îi arăt empatie. Cred că cel mai bun mijloc de a onora memoria victimelor lui este ca un evreu să îi dovedească faptul că s-a înșelat”, a mai scris Mahler în postarea sa.

„Din dragoste. De-asta am procedat așa. Dragostea este o acţiune mai puternică decât cuvintele și dragostea în faţa răului le dă celorlalţi speranţă. Demonstrează umanitate. Reafirmă de ce suntem pe lumea aceasta.”

Având asupra sa mai multe arme, Robert Bower a deschis focul sâmbătă asupra credincioşilor de la sinagoga din Squirrel Hill, Pittsburgh. Atacul a durat 20 de minute şi s-a soldat cu 11 morţi şi 6 răniţi. Atacatorul s-a predat poliţiei după ce a fost rănit, la rândul său, în cursul intervenţiei forţelor de ordine.

La mai puţin de o săptămână de la atacul armat de la sinagoga din Pittsburgh, liderii de la sinagoga ortodoxă Beth Jacob din oraşul Irvine, California, au comunicat miercuri că un graffitti cu un mesaj denigrator la adresa evreilor a fost descoperit pe un zid al lăcaşului de cult. Mesajul a fost acoperit cu vopsea albă.