Un nou medicament împotriva durerii cronice întâmpină mari critici

495

Un nou medicament puternic împotriva durerii, numit Zohydro, este motivul protestelor şi criticilor împotriva Administraţiei Federale a Medicamentelor (SUA), care a aprobat fabricarea, distribuirea şi folosirea lui.

Administraţia Federală a Medicamentelor a aprobat medicamentul Zohydro, care va fi disponibil începând cu luna martie. Zohydro conţine 50 de miligrame de hydrocodone, de 10 ori mai mult decât Vicodin şi este puternic criticat de 40 de organizaţii, care protestează împotriva aprobării sale de către Administraţia Federală a Medicamentelor şi cer ca aceasta să-şi revoce decizia, notează buzzfeed.com.

Acest medicament este prescris pentru persoanele care suferă de dureri cronice, însă cei care sunt împotriva lui argumentează că acesta poate produce dependenţă. Medicamentul este util doar pentru durerile severe pe termen scurt sau pentru diminuarea acestora pentru persoanele care se află în pragul morţii.

Hydrocodone, componentul principal al acestui medicament, este un analgezic narcotic, asemănător cu codeina, însă mult mai puternic. Ca efect sau putere se aseamănă cu morfina, heroina sau oxycodone, producând aceeaşi stare euforică ca şi acestea din urmă. Hydrocodone blochează senzaţia de durere din creier şi face ca persoana în cauză să se simtă mult mai bine. Ca orice opioid, produce dependenţă şi în plus, dacă o persoană îl foloseşte un timp îndelungat sau în doze mari, poate dezvolta o rezistenţă la acest medicament, având nevoie de fiecare data de o doză şi mai mare pentru a obţine efectul dorit.

În SUA s-a observat o creştere alarmantă a dependenţei şi a deceselor din cauza consumului de heroină. Acest drog este mai ieftin decât medicamentele prescrise de doctori, de aceea există temerea ca persoanele care devin dependente de Zohydro să îl înlocuiască cu heroina.

Cu toate acestea, Brad Galer, vicepreşedinte şi director medical la Zogenix, creatorul medicamentului Zohydro, a declarat că nu crede că apariţia acestui medicament va determina creşterea numărului persoanelor care folosesc opioide. Printre altele, el a menţionat că în prospectul medicamentului figurează toate pericolele la care se expun cei care îl consumă fără recomandarea medicului sau cei care abuzează de el, printre care riscul de dependenţă, abuz sau rea întrebuinţare, care pot provoca o supradoza şi moartea. 

 Sursă foto: e-MagineArt.com