Un nou medicament, posibil tratament pentru leucemie

186

Un nou medicament, numit Ibrutinid, a fost creat de cercetătorii de la The Ohio State University Comprehensive Cancer Center, James Cancer Hospital şi Solove Research Institute și este considerat un posibil tratament pentru leucemia limfatică cronică (CLL), care ar putea avea mai puţine efecte decât chimioterapia.

Acest medicament, se află încă în faza experimentală, însă medicii cred că reprezintă un progres nesperat în domeniul tratării leucemiei, deoarece s-a observat, în primul rând, că acesta prelungeşte viaţa pacienţilor. Medicamentul Ibrutinid blochează activitatea unei proteine, care are un rol important în înmulţirea celulelor tumorale, însă nu afectează şi celulele sănătoase, aşa cum se întâmplă în cazul chimioterapiei. Prin urmare, Ibrutinidul nu are atât de multe efecte secundare precum chimioterapia, notează healthland.time.com.

Medicamentul a fost testat pe pacienţi, iar rezultatele sunt optimiste: după doi de tratament cu Ibrutinid, celulele tumoroase a 71% dintre pacienţi s-au dezvoltat într-un ritm mult mai încet, iar după 26 de luni, 75% nu au mai experimentat nicio înrăutăţire a bolii; la sfârşitul perioadei de studiu, 83% dintre pacienţi încă erau în viaţă, iar boala stagnase.

După aceste rezultate, doctorii speră ca, într-o zi, Ibrutinidul să înlocuiască chimioterapia, tratament care nu poate fi folosit decât pentru o anumită perioadă de timp, deoarece efectele lui sunt intolerabile pentru o perioadă lungă. Ibrutinidul, în schimb, se tolerează mult mai bine şi efectele sale sunt mai puţin nocive.