Vorbitul la telefonul mobil creşte tensiunea arterială

96

Vorbitul la telefonul mobil contribuie la creșterea tensiunii arteriale, arată un studiu italian, citat de Daily Mail. Acest lucru ar putea fi cauzat şi de informaţiile pe care le receptează oamenii în timpul conversaţiei.

Experimentul a urmărit nivelul tensiunii arteriale a 94 de pacienţi cu vârsta medie de 53 de ani, care sufereau de o uşoară hipertensiune. Oamenii de știinţă au colectat 12 seturi de analize ale tensiunii la intervale de un minut. Pacienţii au fost aşezaţi confortabil pe un fotoliu dintr-un cabinet medical şi, după prima citire a tensiunii, doctorii i-au lăsat singuri în încăpere. Odată rămaşi singuri, participanţii au fost sunaţi pe telefonul mobil de trei ori de către cercetători. În momentul în care aceştia vorbeau la telefon sau primeau un apel, oamenii de ştiinţă au putut observa o creştere a tensiunii de la 121/7 la o medie de 129/82.

În schimb, în cazul pacienţilor care erau obişnuiţi să primească în jur de 30 de apeluri telefonice pe zi, cercetătorii au putut observa că au dezvoltat un fel de imunitate la aceste impulsuri ale tensiunii arteriale.

Dr. Giuseppe Crippa de la Spitalul William of Saliceto din Italia notează faptul că pacienţii obişnuiţi cu telefonul mobil sunt mai tineri, iar aceştia ar putea fi mai puţin perturbaţi de alertele produse de aceste dispozitive.

Tensiunea arterială crescută sporeşte semnificativ riscul apariţiei unui atac cerebral. Aproximativ un miliard de persoane din toată lumea au un nivel ridicat al tensiunii arteriale.