Motivul pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii

310

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii deoarece sistemul imunitar al acestora îmbătrâneşte mai încet, arată un studiu japonez citat de Daily Mail.

Cercetarea desfăşurată în cadrul Universităţii Medicale şi Stomatologice din Tokyo a analizat mostre de sânge colectate de la bărbaţi şi femei, persoane clinic sănătoase, cu vârste cuprinse între 20 şi 90 de ani. Ei au urmărit nivelul de globule albe din sânge şi cel al citokinelor, moleculele care transmit informaţii către celulele sistemului imunitar. În urma testelor, cercetătorii au putut observa la toţi voluntarii o scădere a globulelor albe odată cu înaintarea în vârstă, dar, în acelaşi timp, au rezultat şi diferenţe majore între femei şi bărbaţi. De exemplu, participanţii de sex masculin au înregistrat o scădere mai accentuată a celulelor limfocite T şi B, două componente cu rol important pentru sistemul imunitar, dar şi în cazul a două citokine, în urma procesului de îmbătrânire.

În schimb, femeile au înregistrat o creştere mai mare în cazul a două tipuri de celule ale sistemului imunitar (celulele "natural ucigaşe" NK şi celulele CD4 T) cu rol în distrugerea activă a componentelor străine, odată cu înaintarea în vârstă. Despre celulele NK se bănuieşte că sunt unul dintre elementele cheie în apărarea organismului de cancer.

Coordonatorul studiului, profesorul Katsuiku Hirokawa, susţine că unul dintre motivele pentru care procesul de îmbătrânire este diferit, în funcţie de sexul pacientului, este faptul că estrogenul care se găseşte la un nivel ridicat în cazul femeilor este un element important care le protejează pe acestea de bolile cardiovasculare până la instalarea menopauzei. Hormonii sexuali, adaugă acesta, influenţează sistemul imunitar, acţionând, cu precădere, asupra anumitor tipuri de limfocite.