Centrele de plasament lovite de boli psihice

112

Zece la sută dintre copiii din centrele de plasament au fost internaţi în secţii de psihiatrie, într-un interval de un an şi jumătate, numărul mare al acestora (780) fiind cauzat şi de faptul că nu există suficienţi specialişti, iar internările se fac cu multă uşurinţă, potrivit unui raport Hope and Homes for Children.

Organizaţia non-guvernamentală arată că, în centrele de plasament, nu există suficienţi specialişti care să ofere îndrumare personalului de îngrijire directă privind comportamentul dificil, iar internările se fac cu foarte mare uşurinţă.

Durata medie de spitalizare pentru un copil a fost de 13 zile. În lipsa procedurilor şi a instrumentelor de lucru pentru diminuarea comportamentelor dificile, personalul preferă să apeleze numărul de urgenţă 112, pentru rezolvarea situaţiei de criză", se arată în document.

HHC România recomandă, ca soluţie la problemele de acest fel, dezvoltarea de parteneriate cu Ministerul Sănătăţii şi cu direcţiile de sănătate publică judeţene, pentru crearea unui serviciu specializat în fiecare judeţ. Altfel, din totalul copiilor aflaţi în cele 159 de centre de plasament din România, aproape toţi (97%) sunt înscrişi la un medic de familie, iar 82% dintre ei efectuaseră examenul medical anual la momentul colectării datelor pentru raport.

Colectarea datelor s-a realizat la nivelul a 45 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din ţară şi au fost evaluate 159 de centre de plasament, fiind intervievaţi şefii centrelor de plasament, dar şi personalul care se ocupă de îngrijirea directă a copiilor.