Cum influenţează copilul fericirea părinţilor

1035

Gradul de fericire al partenerilor este influenţat de statutul de părinte, iar copilul contribuie semnificativ la creșterea nivelului de bunăstare interioară al mamei, au observat experţii de la The Open University în studiul „Dragoste de durată? Relaţiile de cuplu în secolul XXI".

Femeile cu copii au înregistrat cel mai înalt nivel de fericire dintre toate grupurile de participanţi la studiu (taţi, cupluri fără copii). Mamele au fost și cele care au avut tendinţa de a spune că cea mai importantă fiinţă din viaţa lor este copilul (afirmaţie făcută de două ori mai des în raport cu taţii). În schimb, taţii au avut tendinţa mult mai pronunţată de a spune că cea mai importantă persoană pentru ei este partenerul de viaţă, comparativ cu mamele.

Experţii au observat totodată tendinţa mamelor, dar și a taţilor de a privi într-o manieră negativă conexiunea cu partenerul, calitatea și întreţinerea relaţiei, comparativ cu cei care formau un cuplu, dar nu aveau copii. Fericirea privind relaţia și partenerul de viaţă au fost, de asemenea, mai scăzute în cazul părinţilor, indiferent de sex, faţă de cuplurile fără copii. O posibilă explicaţie ar putea decurge dintr-o altă observaţie a autorilor studiului: faptul că părinţii erau mai puţin implicaţi în activităţi de întreţinere a relaţiei de cuplu, în raport cu cei care nu au copii. „Părinţii heterosexuali sunt grupul cel mai puţin susceptibil de a fi acolo unul pentru celălalt, de a-și planifica «timp pentru cuplu», de a căuta interesele comune, de a-și spune «te iubesc» și de a-și vorbi deschis unul altuia”, notează experţii.

Studiul a cuprins aproximativ 4.500 de britanici aflaţi într-o relaţie, dintre care 60% erau căsătoriţi și 24% trăiau în concubinaj.

Și numărul copiilor ar putea influenţa negativ gradul de fericire al părinţilor, arată un alt studiu efectuat de experţii de la Institutul pentru Cercetare Demografică Max Planck, Germania. Cu cât au mai mulţi copii, cu atât gradul de fericire al cuplurilor descrește, susţin cercetătorii în urma unui studiu realizat în 86 de ţări.

Cu toate acestea, starea începe să se modifice pozitiv odată ce părinţii ating pragul de 40 de ani. Nivelul de fericire al acestora crește, indiferent de factori precum sexul, sănătatea sau veniturile și, în timp, îl depășește pe cel al cuplurilor fără copii. Acest fenomen ar putea fi explicat de sprijinul în care se transformă copiii, pe măsură ce se maturizează și devin adulţi, susţin experţii. De asemenea, odată ce cresc, micuţii au nevoie de mai puţină îngrijire din partea părinţilor.

Pe de altă parte însă, cercetătorii de la Universităţile Princeton și Stony Brook contrazic faptul că a deveni părinte alterează gradul de fericire. Ei au observat că părinţii sunt cei care înregistrează un grad mai de satisfacţie în ceea ce privește viaţa, în raport cu cei fără copii. Rezultatele arată că atât nivelul de fericire și de plăcere, cât și nivelul de stres, furie și îngrijorare sunt mai mari în cazul părinţilor americanilor cu vârste cuprinse între 34 şi 46 de ani, faţă de cuplurile fără copii.

Atunci când sunt luaţi în calcul și alţi factori care influenţează satisfacţia vieţii, precum nivelul studiilor, veniturile, sănătatea sau religiozitatea, dispar diferenţele dintre părinţi și cuplurile fără copii, în ceea ce privește gradul de mulţumire asupra existenţei. „Evaluarea vieţii nu este totuna cu experimentarea emoţiilor precum fericirea, bucuria, tristeţea, îngrijorarea sau stresul. Rezultatele arată că, indiferent de alte elemente luate în calcul, părinţii experimentează mai multe din toate acestea decât cei care nu sunt părinţi”, punctează unul dintre coautorii studiului, prof. Angus Deaton.