Beneficiile și pericolele gumei de mestecat

4230

Guma de mestecat poate aduce beneficii surprinzătoare, precum îmbunătăţirea abilităţii de concentrare, însă obiceiul de a consuma acest produs îţi poate periclita, totodată, sănătatea.

Cum te ajută mestecatul gumei

În primul rând, guma de mestecat te poate ajuta să scapi de mirosul neplăcut din gură, împrospătându-ţi respiraţia. Totodată, prin mestecarea gumei, unii indivizi reușesc să se elibereze de stres.

De asemenea, guma de mestecat îţi poate crește gradul de concentrare, atunci când execuţi o sarcină de monitorizare audio continuă, desfășurată într-un interval lung de timp, susţin experţii de la Universitatea din Cardiff, potrivit unui comunicat publicat de Societatea Psihologică Britanică. În cazul participanţilor care au mestecat gumă, au fost înregistrate rezultate mai bune în ceea ce privește atât precizia răspunsurilor, cât și viteza de reacţie. Autoarea studiului, Kate Morgan, subliniază că în partea de început a testului, cei care s-au descurcat mai bine au fost voluntarii care nu mestecau gumă. Până la sfârșitul experimentului însă, rezultatele lor au fost depășite de ceilalţi.

Și cercetătorii de la Universitatea "St. Lawrence" au observat efectele pozitive ale mestecatului gumei asupra abilităţilor cognitive. Beneficiile mestecării gumei cu cinci minute înainte de testare (nu și în timpul exerciţiului) s-au extins pe o durată de până la 20 de minute. Testele la care au fost supuși participanţii au inclus rezolvarea de puzzle-uri logice complexe sau repetarea anumitor numere de la coadă la cap, scrie Wired. Singurul tip de exerciţiu unde guma de mestecat nu a îmbunătăţit abilităţile participanţilor a fost cel de testare a fluenţei verbale, în care voluntarii au fost rugaţi să enunţe cuvinte care aparţin unei categorii date (de exemplu, „animale").

Riscuri ale consumului de gumă de mestecat

Pe lângă beneficii, guma de mestecat presupune o serie de riscuri. Acest produs poate conţine o serie de ingrediente periculoase. Unul dintre acestea este aspartamul, o substanţă folosită ca îndulcitor. Aspartamul este considerat a fi sigur de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, scrie FoodStory. Cu toate acestea, ingredientul ar putea provoca afecţiuni grave, inclusiv tumori cerebrale, avertizează autorii portalului The Health Wyze Report. Un alt ingredient periculos este acesulfame K, despre care se crede că poate produce tumori. Alte ingrediente care intră în compoziţia gumei de mestecat și ar trebui evitate sunt sorbitol, malitol și mannitol, care intră în clasa zahăr-alcool și pot periclita sănătatea pacienţilor cu diabet.

De asemenea, mestecatul gumei poate cauza probleme de sănătate, precum sindromul colonului iritabil. Acest lucru apare în urma „excesului de aer care poate fi înghiţit, lucru care conduce la dureri abdominale și balonare", a explicat dr. Patrick Takahashi, gastroenterolog la Centrul Medical "St. Vincent", pentru Prevention.

Zahărul conţinut de guma de mestecat poate favoriza apariţia cariilor și căderea dinţilor, explică dr. stomatolog Don Atkins. Totodată, mestecatul în exces poate cauza dureri la nivelul maxilarului, iar în timp problemele cauzate de suprasolicitarea prin masticaţie pot conduce la apariia durerilor de dinţi, de cap sau de urechi.