Chiar dacă este imposibil să îţi fereşti complet copilul de bacterii şi virusuri, există câteva metode naturale prin care îi poţi întări sistemul imunitar, pentru a-l face mai puternic în faţa infecţiilor şi a bolilor.

Încă de la naştere, îi poţi întări sistemul imunitar copilului, alăptându-l. Într-un studiu publicat în The Journal of the American Osteopathic Association, doi cercetători de la Şcoala de Medicină Osteopatică West Virginia susţin că laptele mamei este cea mai bună sursă de hrană nutritivă pentru noul născut. Aceştia au găsit dovezi suficiente în literatura de specialitate, care să susţină beneficiile alăptatului aduse sistemului imunitar al sugarului. Acestea se extind şi la maturitate, sugerează studiul.

După depăşirea perioadei de alăptare, alimentaţia sănătoasă contribuie, de asemenea, la fortificarea sistemului imunitar, de aceea fructele, verdeţurile, legumele şi cerealele nu ar trebui să lipsească din farfuria copiilor. Dr. William Sears, recomandă diminuarea produselor de tip junk food şi a celor bogate în zahăr, care slăbesc puterea organismului de a se apăra în faţa infecţiilor.

În schimb, adaugă medicul, încurajează-ţi copilul să înlocuiască bomboanele cu fructe delicioase. De asemenea, adaugă întotdeauna în farfuria micuţului legume şi verdeţuri care îi apără organismul în faţa diverselor afecţiuni.

Asigură-te că alimentele pe care le alegi pentru micuţul tău nu sunt tratate cu chimicale sau alte substanţe periculoase care ar putea să-i pericliteze sănătatea. Alege pe cât posibil legume şi fructe bio-organice.De asemenea, somnul ar putea avea o influenţă majoră în întărirea sistemului imunitar, sugerează un studiu publicat în revista de specialitate Nature. Cercetătorii sunt de părere că ar trebui să privim orele de dormit ca pe un factor vital pentru sistemul nostru imunitar. Cu cât obiceiul este deprins de timpuriu, cu atât la maturitate acesta va deveni mai puternic. De aceea, copiii trebuie învăţaţi să respecte orele de somn cu stricteţe, pentru ca sănătatea lor să nu fie pusă în pericol.

Chiar şi puţină murdărie este benefică pentru rezistenţa organismului în faţa bacteriilor. Cercetătorii de la Universitatea de Stat Oregon sunt de părere că igiena drastică ar putea fi de vină pentru dezvoltarea alergiilor sau a bolilor autoimune la fetiţe. Aşa cum subliniază Sharyn Clough, filozof în cadrul instituţiei academice, fetele sunt îmbrăcate, de cele mai multe ori, în haine care nu ar trebui murdărite şi se joacă mai des în casă decât băieţii. Acest lucru expune în mod diferit copiii, în funcţie de sex, la bacterii. După cum reiese dintr-un alt studiu publicat de specialistă în jurnalul Social Science & Medicine, fetele sunt cele care dezvoltă cele mai multe alergii, cazuri de astm şi boli autoimune. Clough subliniază importanţa petrecerii timpului în aer liber pentru copii, atât băieţi, cât şi fete, jucându-se cât mai mult afară, indiferent dacă această activitate implică joaca în locuri murdare.