Studiu: copiii se îngrașă pe măsură ce se uită mai mult la TV

39

Numărul de ore petrecute în faţa televizorului este direct legat de numărul de centrimetri al circumferinţei taliei copiilor, arată un nou studiu publicat în revista BioMed Central.

Copiii între 2 și 4 ani, care cresc numărul de ore petrecute pe săptămână la televizor, riscă să aibă o talie mai generoasă când ajung la 10 ani. Conform studiului canadian, realizat pe 1.314 de copii, fiecare oră în plus petrecută în faţa televizorului poate să adauge jumătate de milimetru la circumferinţa taliei și să reducă masa musculară.

La începutul studiului, media de ore în care copiii stăteau la televizor a fost de 8,8 ore pe săptămână. Aceasta a crescut cu 6 ore pe parcursul următorilor doi ani pentru a ajunge la media de 14,8 ore pe săptămână, la copii de 4 ani și jumătate. Jumătate dintre copii au ajuns însă la un scor de 18 ore pe săptămână până la acea vârstă.

Cercetătorii sunt de părere că atât de multe ore petrecute în faţa televizorului la 4 ani și jumătate, ar rezulta într-o creștere cu 7,6 mm în talie până la vârsta de 10 ani. Cercetătorii i-au mai pus pe copii să sară de pe loc, pentru a măsura și abilităţile atletice, influenţate de acest obicei. Astfel că, fiecare oră petrecută în plus la televizor poate să scadă distanţa săriturii de pe loc cu 0, 36 cm.

Cercetătorii au spus că este nevoie de mai multe studii pentru a vedea dacă uitatul la televizor este în mod direct responsabil de problemele pe care ei le-au observat. Cu toate astea, dr. Linda Pagani, co-autor al studiului de la Universitatea din Montreal, a declarat pentru BBC că este un semn de alarmă vizavi de factorii care pot duce la obezitate infantilă.