Toleranţa copiilor e influenţată de comunicarea cu părinţii

291

Comunicarea dintre părinţi și copiii este esenţială nu numai pentru dezvoltarea legăturii dintre aceștia și pentru înţelegerea nevoilor micuţilor. Un studiu american citat de TIME sugerează că această practică îi ajută pe copii să îi înţeleagă și să îi accepte mai ușor pe cei din jur.

La studiul efectuat de experţii de la Școala de Comunicare din cadrul Universităţii de Stat Ohio au participat părinţii a 107 copii, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Adulţii au fost rugaţi să evalueze perioada în care televizorul funcţiona în timpul zilei și în weekenduri, chiar dacă nimeni nu se uita la programele difuzate. Răspunsurile la chestionare au arătat că aproximativ 20% dintre copii aveau televizor în camera lor. Totodată, copiii au participat la câteva jocuri care le-au permis experţilor să evalueze legătura dintre privitul la televizor și abilitatea de percepere a stărilor mentale.

În urma analizei rezultatelor, cercetătorii au observat o creștere a capacităţii de înţelegere a stărilor mentale în cazul copiilor care vizionau programele TV alături de părinţi și apoi discutau împreună pe marginea conţinutului urmărit.

„Expunerea la astfel de conversaţii îi ajută pe copii să înţeleagă că ceilalţi oameni au propriile stări mentale după care le sunt ghidate comportamentele", a declarat pentru TIME autoarea studiului, prof. asociat Amy Nathanson. Astfel, copiii devin mai toleranţi faţă de opiniile celor din jur, punctează experta. Și alte studii efectuate anterior au subliniat importanţa legăturii dintre părinţi și copii în ceea ce privește înţelegerea stărilor mentale ale celorlalţi, adaugă Nathanson.

Totodată, experţii au observat că televizorul are o contribuţie negativă în ceea ce privește abilităţile copiilor de a percepe stările mentale. Cei care erau expuși pentru o perioadă mai lungă de timp zgomotului de fundal emis de televizor, ori aveau un astfel de aparat în camera lor, au obţinut punctaje mai slabe în ceea ce privește înţelegerea perspectivelor mentale a celorlalţi. Imaginile transmise prin intermediul televizorului nu-i pot ajuta pe micuţi să își dezvolte abilităţile de percepere a stărilor mentale asa cum reușesc discuţiile cu cei din jur sau cărţile, în care sunt explicate stările interioare ale personajelor.