Un adventist, eroul următorului film al lui Mel Gibson

4614

Mel Gibson va regiza un film despre viaţa veteranului american adventist Desmond T. Doss. Regizorul a început deja negocierile și, potrivit primelor informaţii, se pare că rolul lui Doss va fi jucat de actorul Andrew Garfield.

Pelicula ar urma să fie lansată în anul 2016 și va fi intitulată Hacksaw Ridge (Muchia ferăstrăului). Iniţial, filmul pare să fi purtat titlul The CO („The Conscientious Objector” – Necombatantul), însă propunerea a fost înlocuită probabil pentru a se evita suprapunerea cu documentarul omonim lansat în 2004. În anul 2011, revista Semnele timpului a distribuit un DVD conţinând acest documentar, care s-a bucurat și de participarea lui Doss (decedat în anul 2006).

Mel Gibson a mai colaborat cu Andrew Garfield în 1995, la filmul Braveheart, pentru care regizorul american a primit o distincţie Oscar. Garfield este însă cunoscut mai degrabă pentru rolurile din Never Let Me Go și Amazing Spider-Man.

O istorie incredibilă

Desmond T. Doss (Foto: Wikimedia)

Hacksaw Ridge spune povestea pacifistului Desmond T. Doss, un soldat american înrolat în al Doilea Război Mondial în anul 1942. Crescut într-o familie adventistă, Doss s-a opus încă de la început ideii de a folosi o armă împotriva altui om și a refuzat să o poarte, ca să evite tentaţia de a ucide. Din acest motiv a fost ostracizat de colegii din armată, până când a ajuns să lucreze ca medic pe frontul din Pacific.

Fără armă în linia întâi

Frances Doss

35,00 lei


La finalul războiului, s-a descoperit că bărbatul salvase viaţa a nu mai puţin de 75 de soldaţi răniţi în atacul de la Okinawa, unii chiar și din tabăra inamică, înfruntând focurile de armă pentru a evacua, unul câte unul, răniţii de pe front. Desmond T. Doss este primul necombatant decorat cu o medalie de onoare, pentru patriotismul de care a dat dovadă chiar și fără armă. El a primit de asemenea două stele de bronz și trei decoraţii „purple heart” pentru eroism. În timpul războiului, Doss a fost rănit de o grenadă și împușcat de un sniper.

Creștinismul lui Gibson, la Hollywood

Pelicula ar fi a cincea pe care Mel Gibson o regizează, prima după 8 ani de inactivitate în domeniul regizoral. Cea mai recentă lucrare a lui este Apocalypto.

Gibson este romano-catolic, iar devotamentul lui faţă de creștinism, care a început să transpară odată cu regizarea filmului Patimile lui Christos, a declanșat un trend surprinzător la Hollywood.

Până la Patimi, filmele cu tematică religioasă erau văzute ca demodate și o sursă sigură de eșec financiar. Patimile însă au răsturnat această intuiţie profesională (e drept, beneficiind de o investiţie financiară serioasă din partea lui Gibson), încasând sume record după lansare. De atunci, Hollywoodulul nu s-a mai sfiit să se apropie de teme biblice precum potopul, exodul sau viaţa lui Iisus.

Adventiști în filme

Adventiștii au mai fost în lumina reflectoarelor hollywoodiene de cel puţin două ori. Filmul Mâini înzestrate: Povestea lui Ben Carson, din 2009, l-a făcut cunoscut publicului larg pe neurochirurgul adventist faimos în lumea medicală internaţională. Cuba Gooding Jr. a jucat rolul lui Carson în acest film.

Mai veche, o producţie americană din 1980 spune povestea lui Lindy Chamberlain, soţia unui pastor adventist care s-a luptat ani de zile să-și dovedească nevinovăţia după ce a fost arestată pentru uciderea fetiţei ei de 9 săptămâni, dispărută în timpul unei excursii. Filmul A Cry in the Dark a avut-o în rolul principal pe Meryl Streep, care a primit și un Oscar pentru prestaţia ei în acest film.

Recent, The New York Times a publicat un scurt documentar tulburător care arată cum relatările presei au sedimentat opiniile ostile ale publicului faţă de Chamberlain, chiar și după ce instanţa a avut suficiente dovezi pentru a concluziona că femeia este nevinovată și că un câine dingo i-a ucis copilul.

Foto: captură YouTube

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.