Globabelizare

767

V-aţi întrebat vreodată dacă Dumnezeu este fanatic? Dar v-aţi întrebat dacă știţi cu adevărat ce este internetul și cum se poate folosi? V-aţi gândit ce înseamnă că Sabatul lipsește ca menţiune în epoca patriarhală și cum se numără procentele care spun că omul este 99% maimuţă? Aflaţi și mai multe întrebări și răspunsuri în noul număr al revistei Semnele timpului.

Trăim într-o lume a nedreptăţii. Dacă nu avem destule exemple în jurul nostru, internetul spune poveștile de-a dreptul depresive ale ucrainenilor, ale sirienilor, ale evreilor și palestinienilor, ale bolnavilor de cancer și ale părinţilor care nu își pot îngriji copiii. Unde este Dumnezeu aici și unde este dreptatea Sa? Adevărul este că Dumnezeu nici nu este fanatic și nici nu este „blocat într-o nevoie ontologică de a face dreptate, de a distruge ce nu e omogen, de a elimina neconformităţile”, scrie redactorul-șef, Norel Iacob. Dimpotrivă, Dumnezeu are răbdare cu oamenii, Se lasă judecat și „îi invită pe cei corupţi să se judece cu El”.

Alina Kartman deschide ediţia din luna octombrie cu un articol care radiografiază jurnalismul românesc cel de toate zilele. Scandalurile marca Dan Voiculescu și Robert Turcescu sunt exemple recente care au reușit să mai deschidă ochii publicului cu privire la acest sistem corupt, al cărui interes principal este ca ochii să stea închiși. Avem mirajul cunoașterii, atât prin presa liberă, cât și prin accesul la internet, însă întotdeauna noi, ca public, ajungem în dezavantaj și ne gândim prea puţin la cum consumul zilnic de știri ne afectează atât ca indivizi, cât și ca societate.

Ești sigur că știi să folosești internetul? Ești sigur că măcar știi ce este cu adevărat internetul și cum să găsești orice cauţi? Dacă nu ai intrat în partea întunecată a internetului, nu știi. Dincolo de „dark net”, Eliza Berzescu spune o poveste despre întuneric și lumină, despre capacitatea omului de a deveni o fiară unică, la adăpostul anonimatului și la cheremul conjuncturilor și a foamei de putere. Marius Mitrache continuă pe acest subiect, dezvoltând ideea din perspectivă spirituală și vorbind despre natura fundamentală a omului și nevoia de a-i fi trasate legi.

„Globabelizare” este numele articolului de copertă de luna aceasta, semnat de Corina Matei. Pornind de la bine cunoscutul film Babel, autoarea argumentează împotriva ideii că într-o zi toate culturile ar putea convieţui într-o casă comună (sat global), „dacă nici măcar casa comună a Europei nu pare prea caldă și încăpătoare”. Nu ar semăna acest demers mai degrabă a turn Babel și nu ar fi asta o greșeală? Concluzia: „Noi suntem pe drumul greșit și, dacă este așa, trebuie să ne întoarcem.”

Florin Lăiu continuă seria de articole începută luna trecută ce tratează „Misterul Zilei a Șaptea”. Cel de faţă analizează încă trei argumente antisabatariene: Sabatul lipsește în epoca patriarhală, Sabatul este numai pentru evrei și Sabatul face parte din „vechiul” legământ, care nu ar avea nicio legătură cu creștinismul — ce ţine de „noul” legământ. Urmăriţi cum se desfășoară aceste argumentaţii, iar concluzia finală nu o trageţi înainte de a citi și următorul, și ultimul, articol al acestei serii.

La partea de genetică și evoluţie, în această lună vom afla de la Florin Gheţu cum se calculează procentele conform cărora omul este 99% maimuţă și ce implică, de fapt, o asemănare de acest gen. Până la urmă, o semăna omul în procent de 96% cu o maimuţă, dar seamănă și cu un șoarece (88%), cu un pește-zebră (73%), cu o găină (65%) și chiar și cu o viţă-de-vie (24%). Aflaţi ce spun aceste procente despre noi și despre Creatorul nostru.

Pastorul Nicu Butoi scrie un articol pe cât de sensibil, pe atât de serios, pe un subiect tabu — sinuciderea —, răspunzând la întrebarea: „Ce îi spune Biblia categoriei de risc?” Înainte de a cădea tentaţiei de a sări peste acest articol, ni se atrage atenţia că fiecare fiinţă umană, fără excepţie, este un potenţial sinucigaș. „Dacă privim sinuciderea ca pe un proces de judecare de sine, de condamnare și de executare, orice fiinţă umană merge pe drumul acesta mai aproape sau mai departe”, scrie Nicu Butoi.

Adrian Bocăneanu încheie numărul din această lună cu un interviu cu dr. Leonard Bailey, în vârstă de 72 de ani, care a fost pionierul transplantului de inimă la nou-născuţi. Sute de fiinţe care s-ar fi stins înainte să știe că au existat trăiesc astăzi pentru că dr. Bailey a răspuns unei chemări puternice de a îndrăzni mai mult decât alţii.

Untitled

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.