Terapie prin muzică pentru bebeluşii născuţi prematur

248

Muzica şi sunetele similare celor auzite în uter sunt o terapie care ameliorează viaţa bebeluşilor născuţi prematur, atenuându-le pulsul, îmbunătăţindu-le somnul şi ritmul de alimentaţie.

Cercetătorii au descoperit că bebeluşii cu probleme respiratorii sau septicemie se simţeau mai bine atunci când părinţii le cântau cântece de leagăn sau când ascultau sunete care le imitau pe cele ale bătăii inimii mamei din perioada în care se aflau în uter, notează descopera.ro.

Joanne Loewy, şefa Louis Armstrong Center for Music and Medicine din cadrul Beth Israel Medical Center din New York, a demonstrat, în urma unui experiment care a implicat 272 de bebeluşi, că funcţiile neurologice şi semnele vitale ale acestora pot fi îmbunătăţite cu ajutorul muzicii.

Timp de două săptămâni, bebeluşii au ascultat cântece de leagăn cântate de părinţii lor şi sunete asemănătoare cu cele din uter. Loewy şi colegii săi au observat efectele acestor acţiuni asupra bebeluşilor şi au descoperit că ritmul cardiac a scăzut cu una sau două bătăi pe minut, tiparele de somn s-au îmbunătăţit, iar ritmul de alăptare a crescut. Loewy i-a sfătuit, aşadar, pe părinţi să le cânte bebeluşilor, fiindcă aceştia recunosc vocile părinţilor, pe care le aud încă din a 16-a săptămână de sarcină.

Niciun articol afișat