Cum îţi stăpâneşti starea de nervozitate

1595

Stările de nervozitate pot avea efecte negative puternice asupra întregii noastre vieţi, de aceea este important să învăţăm cum le putem controla și diminua.

Rob White, filosof, povestitor şi autor al cărţii O a doua şansă pentru succes: Modalităţi remarcabil de simple pentru a-ţi deschide viaţa oportunităţilor şi a îndrepta greşelile trecutului în încredere în sine de durată, fericire şi succes (A Second Chance at Success: Remarkably Simple Ways to Open Your life to Opportunities and Turn Past Mistakes Into Lasting Confidence, Happiness and Success) oferă, în articolul său pentru Huffington Post, câteva sfaturi preţioase care te pot ajuta să îţi stăpâneşti starea de nervozitate.

În primul rând, fii tu însuţi. Atunci când încerci să pari altcineva, nu faci altceva decât să îţi măreşti starea de nervozitate, sugerându-ţi singur că adevăratul „tu” este inferior.

Nu mai încerca să le faci tuturor pe plac. Uneori încerci să te faci plăcut tuturor, sperând că astfel te vei accepta pe tine însuţi. Dar acest comportament te va determina să crezi că valorezi mult mai puţin decât în realitate.

Renunţă la scuze în momentul în care ai greşit. O astfel de atitudine nu te va ajuta să creşti deloc, dimpotrivă, te va conduce către tot mai multe rezultate proaste.

Învaţă să nu mai depinzi numai de ceilalţi. Credinţa că ai nevoie de ajutorul celorlalţi pentru a-ţi îndeplini nevoile nu îţi va conferi acel sentiment de securitate şi independenţă de care ai nevoie pentru a înlătura starea de nervozitate.

Nu mai complica lucrurile simple. Acest obicei nu va oferi un plus de claritate situaţiei, ci dimpotrivă, va îngreuna lucrurile.

De asemenea, în momentele de nervozitate, întreabă-te care este cel mai grav lucru care s-ar putea întâmpla, sfătuieşte Positivity Blog. S-ar putea ca acest exerciţiu de imaginaţie să îţi arate că motivul care îţi creează starea tulburătoare nu este atât de înfricoşător precum crezi.

Dar adoptă o viziune pozitivă asupra lucrurilor! În loc să te gândeşti că totul ar putea merge rău şi că vei da greş, ai putea să îţi inchipui cum ar decurge în mod fericit întregul episod care îţi alimentează starea de nervozitate. Pe lângă faptul că ar putea să te liniştească, această modalitate de abordare ar putea să influenţeze şi modul în care te vei comporta atunci când vei fi pus faţă în faţă cu situaţia care te tulbură.

Nu în ultimul rând, oricare ar fi motivul stării tale de nervozitate, ai grijă întotdeauna să te pregăteşti temeinic. Poate e vorba de o întâlnire de afaceri, de un interviu pentru un loc de muncă sau o întâlnire romantică… Acordă-ţi câteva momente pentru a-ţi „face temele”. Toată această pregătire îţi va micşora starea de tensiune şi îţi va oferi un plus de încredere în sine.