Bărbaţii sunt afectaţi negativ de succesul partenerei de viaţă

1194

Indiferent de domeniul în care excelează, ori de faptul că partenerii se află într-o competiţie sau nu, succesul femeii are puterea de a scădea stima de sine a bărbatului, sugerează cercetătorii americani citaţi de Live Science. Aparent, reversul nu se aplică.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Virginia au efectuat cinci experimente la care au participat cupluri heterosexuale americane şi olandeze, pentru a testa modul în care succesul sau eşecul înregistrat de unul din parteneri îl afectează pe celălalt.

Într-unul dintre experimente, 32 de cupluri de studenţi de la Universitatea din Virginia au participat la un „test” de inteligenţă socială care a constat în cinci scenarii diferite care prezentau o problemă cu care cineva se confrunta (la serviciu sau acasă). Voluntarii trebuiau să aleagă dintre două sfaturi pe cel pe care l-ar fi oferit persoanei în cauză. Participanţilor li s-a spus că fiecare problemă are un răspuns corect, iar rezultatul obţinut este o evaluare a „abilităţilor acestora de rezolvare a problemelor şi a coeficientului inteligenţei sociale”.

Însă cercetătorii nu au notat testele şi nu le-au spus participanţilor calificativul obţinut. În schimb, ei le-au transmis voluntarilor fie că partenerul lor romantic s-a clasat între primii 12% dintre studenţii participanţi, fie între ultimii 12%.

Deşi chestionarele aplicate în urma experimentului a arătat că vestea nu le-a afectat stima de sine a partenerilor, ori părerea despre propria persoană, Testul Asocierilor Implicite (care, prin asocierile de cuvinte pot indica adevăratele sentimente sau atitudini pe care oamenii nu vor să le dezvăluie) a arătat că bărbaţii cărora li s-a spus că partenerele lor s-au clasat printre primii 12% studenţi au experimentat o scădere a stimei de sine, în raport cu bărbaţii care ştiau că partenerele lor s-au clasat printre ultimii 12%. În cazul femeilor nu au fost observate modificări ale nivelului stimei de sine în funcţie de rezultatul obţinut de partener.

Experimente asemănătoare au fost realizate şi în Olanda, ţara cu una dintre cele mai mici diferenţe de gen în educaţie, politică şi în câmpul muncii. Rezultatele obţinute întăresc concluziile primului experiment.

Motivul pentru care apare acest fenomen ar putea fi înclinaţia mai mare a bărbaţilor spre competitivitate, în raport cu femeile, explică cercetătorii. Astfel, bărbaţii ar putea privi succesul femeilor ca pe propriul lor eşec, susţin experţii. De asemenea, ar putea fi implicate în această situaţie şi stereotipurile de gen. În plus, studii anterioare au arătat că femeile au tendinţa de a-ţi alege partenerul în funcţie de succesul şi ambiţia acestuia.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Personality and Social Psychology.