În fiecare zi avem nevoie de o voinţă de fier, însă nu de fiecare dată dispunem de ea. Vestea bună e că fiecare dintre noi poate învăţa să își canalizeze eficient energia de care dispune pentru a-și întări perseverenţa. Află cum.

Katie Morton, autoarea cărţii 10 Secrete pentru o voinţă extraordinară: mănâncă mai puţin, bea mai puţin și revendică viaţa pe care o meriţi, a studiat doi ani puterea voinţei din punct de vedere psihologic și neurologic. Iată câteva secrete pentru întărirea voinţei, descoperite de aceasta și dezvăluite într-un articol pentru Huffington Post:

În primul rând, fixează-ţi obiectivele. Persoanele cu o voinţă de fier știu ce își doresc de la viaţă și de ce. Răspunsul la aceste întrebări te vor ajuta să elimini posibilitatea de a oscila în negociere, care slăbește puterea voinţei, și, totodată, te ajută să îţi faci un plan de acţiuni și să devii conștient de obstacolele de evitat, scrie Morton.

Încrederea în forţele proprii și în reușită sunt extrem de importante. „Indiferent dacă ai impresia că poţi sau crezi că nu poţi – ai dreptate”, spunea Henry Ford, fondatorul Companiei Ford. De aceea, totul depinde de ceea ce crezi: atunci când îţi spui că este greu sau imposibil, și acţiunile tale vor urma această credinţă, însă „atunci când crezi că vei reuși, vei găsi modalităţi prin care să împlinești asta”, este de părere Morton.

Nu te lăsa descurajat de obstacolele care apar; privește-le ca pe niște provocări. Lipsa de voinţă te determină să eviţi să găsești o rezolvare problemelor cu care, inevitabil, te confrunţi. Însă persoanele cu o voinţă de fier nu se dau bătute în faţa acestora, ci caută soluţii pentru ele.

Depășește graniţele zonei tale de confort. Pentru a-ţi atinge obiectivele va trebui să faci schimbări. Acestea pot fi uneori dificile pentru că ne rup de lucrurile atât de familiare pentru noi și ne dezvăluie teritorii necunoscute, lucru care poate naște disconfort. Cei mai perseverenţi sunt dispuși să îmbrăţișeze aceste schimbări, indiferent de starea de nesiguranţă pe care le-o provoacă, pentru că știu că eforturile depuse îi vor aduce mai aproape de ceea ce și-au propus.

O voinţă de fier se construiește și prin asumarea întregii responsabilităţi pentru propriile acţiuni, prin conștientizarea propriilor emoţii și nevoi și prin deschiderea către noi oportunităţi. Totodată, oamenii perseverenţi au învăţat să se accepte și să se iubească necondiţionat, să pună accentul pe propriile valori, nu pe perfecţiune, și și-au dezvoltat abilitatea de a-i privi cu obiectivitate pe cei care au atins succesul, notează Morton.