O persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde. OMS cere guvernelor planuri de prevenire.

554

Un nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, deși rata globală a sinuciderilor a scăzut între 2010 și 2016, aproximativ 800.000 de persoane își pun capăt vieţii, anual, în lume, dar numai 38 de ţări dispun de strategii de prevenire a sinuciderilor.

Fiecare moarte este o tragedie pentru familie, prieteni și colegi. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, care le-a solicitat statelor, într-un comunicat, „să încorporeze strategiile dovedite de prevenire a sinuciderii în programele naţionale de sănătate și educaţie”.

Potrivit OMS, restricţionarea accesului la pesticide a fost un mijloc foarte eficient de a reduce numărul de sinucideri. Astfel, în Sri Lanka, o serie de interdicţii privind pesticidele au antrenat diminuarea cu 70% a sinuciderilor, salvând 93.000 de persoane între 1995 și 2015. Studii mai vechi au arătat că legile asupra controlului armelor de foc în Canada (1977) și în Austria (1997) au redus nu doar sinuciderile prin împușcare, dar și sinuciderea în general în sânul populaţiile respective.

La nivel global, rata sinuciderilor a fost de 10,5 la 100.000 de persoane în 2016. Guyana se află în topul ţărilor cu un nivel ridicat de suicid, 30,2 la 100.000 de locuitori, în special prin folosirea pesticidelor. Rusia ocupă a doua poziţie în acest clasament, cu 26,5 sinucideri la 100.000 de locuitori, iar printre ţările în care rata sinuciderii rămâne una ridicată se numără și Lituania, Lesotho, Uganda, Sri Lanka, Coreea de Sud, India, Japonia, dar și Statele Unite.

În SUA, se înregistrează 13,7 sinucideri la 100.000 de locuitori. De fapt, în timp ce la nivel global numărul de sinucideri s-a redus între 2010 și 2018 cu 8,8% (cu o diminuare de 19,6% în regiunea Pacificului occidental), în SUA, unde multe sinucideri au loc prin împușcare, s-a înregistrat o creștere de 6%.

În Africa, Europa și Asia, numărul de sinucideri este mai ridicat decât media globală, în timp ce în Mediterana de Est nivelul sinuciderilor este la cel mai scăzut nivel.

OMS a declarat că va desfășura o campanie de o lună pentru prevenirea suicidului, începând cu data de 10 septembrie, care este Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului. Organizaţia va publica o broșură cu recomandări pentru cineaști și creatori de seriale de televizune, care să avertizeze asupra descrierilor grafice sau a scenelor care prezintă suicidul și care pot influenţa persoanele cu o sănătate mintală precară. În luna iulie, Netflix a anunţat că renunţă la o scenă de sinucidere din primul sezon al unui serial, din cauza îngrijorărilor experţilor în sănătate mintală cu privire la impactul unor astfel de reprezentări.

Potrivit rapoartelor OMS, presa joacă un rol semnificativ în prevenirea suicidului, motiv pentru care reprezentanţii mass-media nu ar trebui să prezinte sinuciderea dintr-un unghi senzaţional, după cum nu ar trebui să ofere detalii despre modul în care a avut loc suicidul, ci să reflecte această problemă într-un mod pozitiv, oferind informaţii despre cum pot primi ajutor persoanele cu intenţii suicidare.

Studiile au arătat și că restricţia accesului la mijloace letale nu doar că reduce riscul în rândul populaţiei, dar și că persoanele salvate au o rată mică a recidivei, infirmând prejudecata potrivit căreia cel care vrea să-și ia viaţa va face acest lucru oricum. Studiile efectuate de cercetători de la Universitatea Harvard au arătat că 9 din 10 persoane care au fost împiedicate să se sinucidă nu vor încerca din nou să-și ia viaţa.

Ken Baldwin, unul dintre puţinii supravieţuitori ai săriturii de pe podul Golden Gate, a povestit că a avut o revelaţie chiar înainte de impactul cu apa: Mi-am dat seama imediat că tot ce credeam că nu poate fi rezolvat în viaţa mea putea fi soluţionat, cu excepţia faptului că tocmai mă aruncasem în gol.Despre cauzele, factorii de risc, dar și despre strategiile de prevenire a suicidului am scris mai detaliat în articolul „Singura moarte care poate fi evitată“.