Povestea soţiei unui militar american, deportată după 18 ani de ședere ilegală

317

Când Alejandra Suarez și-a făcut bagajul, a pus în el 18 ani de vis american și 2 ani de confuzie și resentimente. Femeia de origine mexicană este doar una dintre zecile de mii care așteaptă deportarea ca urmare a înăspririi politicii privind imigraţia, sub administraţia Trump.

Ce face povestea lui Suarez diferită de cea a majorităţii celor deportaţi, dar cu siguranţă nu unică, este faptul că femeia este măritată de aproape 20 de ani cu un militar încă activ în armata americană. „Când mă gândesc la serviciul pe care soţul meu l-a făcut în slujba acestei ţări, mi se frânge sufletul”, mărturisea femeia, convinsă că „ei încearcă să mă pedepsească pe mine pentru ceva ce s-a întâmplat acum mult timp, dar nu mă pedepsesc pe mine, ci pe soţul meu și pe copiii mei.”

Juarez are 39 de ani și a fost căsătorită cu Temo (41 de ani) timp de 18 ani. Deși și soţul ei este mexican, acesta a ajuns în SUA prin mijloace legale, pe vremea când era încă un copil, și a fost naturalizat în anul 2002, după un an și patru luni în Irak. Alejandra a ajuns în America ilegal și așa a rămas pe întreaga durată a căsniciei ei, până în 2013, când o razie în trafic a identificat-o drept imigrant ilegal și a pus-o pe lista de atenţie. De atunci, femeia a făcut vizite regulate la Centrul de Imigraţie și Vamă (ICE) și spune că mereu a primit asigurări de la funcţionarii de acolo că situaţia ei este sigură. „Timp de patru ani mi-au spus că nu sunt o prioritate, că nu am cazier, sunt nevastă de militar, sunt de neatins. «Nu-ţi face griji, ești în siguranţă»”, povestea femeia. „Însă când a venit noua administraţie, lucrurile s-au schimbat. Obama nu a rezolvat această situaţie, dar nici nu a deportat oameni ca mine. Acum, această nouă administraţie deportează oameni fără cazier. Înainte, dacă aveai copii cu cetăţenie sau un soţ american, nu erai deportată, dar acum nu le mai pasă.”

Cea mai mare dezamăgire a femeii vine din faptul că locul de muncă al soţului ei nu i-a putut împiedica deportarea. „Îl vezi pe Trump la TV cum zice «eu îi iubesc pe militari». Se laudă mult cu asta. Și-apoi afli că 11.000 de femei sunt în aceeași situaţie ca și mine. Asta înseamnă că guvernului nu îi pasă.”

În ianuarie anul acesta filmarea momentului în care Jose Garcia, un imigrant în vârstă de 39 de ani, și-a luat la revedere de la copii și soţie, înainte de a fi deportat s-a viralizat odată cu vestea că bărbatul locuise în Statele Unite timp de 30 de ani și nu avea în cazier nici măcar o singură amendă de depășire a vitezei legale.

Peste 450 de părinţi imigranţi care au fost separaţi de copiii lor când au intrat ilegal în SUA nu se mai află în ţară, deşi copiii lor au rămas în urmă, potrivit unei documentaţii comune depuse în instanţă luni de guvernul federal şi de ONG-ul American Civil Liberties Union (ACLU). Absenţa celor 463 de părinţi, despre care avocaţii guvernului american au afirmat că „este analizată”, ar putea afecta eforturile guvernului de a reuni familiile separate până joi, termenul dispus de un judecător federal, notează Agerpres. Până luni, un număr de 879 de părinţi au fost reuniţi cu copiii lor, potrivit documentaţiei depuse.

Câteva mii de persoane au protestat în luna iunie împotriva politicii migratorii a preşedintelui Donald Trump şi pentru a reclama reunirea imediată a copiilor cu părinţii lor reţinuţi la graniţa cu Mexicul.

Niciun articol afișat