Scandal la o universitate japoneză: femeile „au primit automat note mai mici la admitere”

131

Un scandal uriaș a răvășit reputaţia universităţii private nipone Tokyo Medical University, despre care o investigaţie de presă a dezvăluit că ar fi limitat numărul de studente admise diminuând scorurile obţinute de aplicanţii femei.

Tokyo Medical University este una dintre cele mai prestigioase instituţii superioare de studiere a medicinei din întreaga Japonie. Iar amploarea scandalului izbucnit după ce Yomiuri Shimbun, cel mai distribuit ziar din ţară, a dezvăluit că universitatea ar fi discriminat femeile este pe măsura acestei reputaţii.

Yomiuri Shimbun scrie că Universitatea ar fi început să modifice notele la admitere ale aplicanţilor de sex feminin începând cu anul 2011. Scopul ar fi fost acela de a se asigura că procentul candidatelor admise nu depășește 30%, relatează BBC.

Publicaţia spune că o sursă anonimă i-a informat pe reporterii săi cu privire la un „acord tacit” în interiorul instituţiei de învăţământ, potrivit căruia administraţia ar fi încercat reducerea numărului de candidate admise, pe fondul îngrijorării că absolventele nu ar fi urmat să practice medicina după absolvire.

„Multe studente care termină facultatea ajung să renunţe la practicarea medicinei pentru a da naștere copiilor și pentru a-i crește”, a declarat sursa. Aceasta a adăugat și că „există un consens în universitate potrivit căruia medicii bărbaţi sunt de mai mare folos pentru spitalul universitar”.

În anul 2010, înainte ca această măsură să fi fost adoptată tacit, rata studentelor admise la această universitate era de circa 40%. Anul acesta, reporterii spuneau că, după cele două sesiuni de admitere, numărul final al femeilor admise a fost de 30, iar cel al bărbaţilor de 141.

Întreaga schemă a fost scoasă la iveală în urma unei anchete privind o altă afacere care ar fi implicat această universitate, acuzată că l-a favorizat pe fiul unui membru influent al Ministerului Educaţiei în cadrul procesului de admitere.

Iar scandalul a căpătat proporţii mai ales în contextul în care prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, și-a declarat angajamentul de a crește participarea femeilor în câmpul muncii. Aceasta a ajuns la o scădere record, mai ales în profesii care necesită pregătire superioară. Potrivit cercetărilor naţionale, doar 12,4% dintre legiuitorii, înalţii funcţionari și managerii din Japonia sunt femei.

Un purtător de cuvânt al universităţii a declarat pentru presă că legislaţia niponă le permite universităţilor să stabilească o cotă pe sexe, câtă vreme acestea sunt făcute publice pentru candidaţii interesaţi să studieze acolo. Însă Universitatea nu a făcut niciun astfel de anunţ.