Psihologul Iana Matei salvează fete forţate să se prostitueze, oferindu-le un adăpost, consiliere și educaţie. Așa începe reportajul prin care Al Jazeera spune povestea unei emigrante australiene care s-a întors în România pentru a salva vieţi.

La cei 57 de ani ai săi, Iana spune că este motivată de furie. „Revolta – asta e ceea ce mă mână. Sunt furioasă pe oameni care fac asta, care bat o fetiţă, o violează și o forţează să se prostitueze, așa încât rămâne traumatizată pe viaţă. Și sunt furioasă pe societatea care închide ochii la toate acestea. Este pur și simplu nedrept.” Psihologul activist a format un ONG prin intermediul căruia adăpostește și reabilitează fete recuperate (adesea prin răpire) din mâinile proxeneţilor.

Iana povestește că a luat decizia să se întoarcă în România după ce, într-o discuţie, un român i-a spus că singura soluţie pentru oamenii străzii este să pună cineva foc în reţeaua de canale și să astupe ieșirile. Atât de șocată a fost de această imagine, încât nu și-a putut-o scoate din minte. A hotărât să facă ceva pentru oamenii străzii și s-a concentrat pe ajutorarea fetelor tinere, care ajung victime ale traficanţilor de carne vie.

Femeia mai spune că ceea ce a mișcat-o este nedreptatea cu care sunt tratate chiar și fetele care reușesc să scape din ghearele proxeneţilor. „Odată ce o fată a fost implicată în prostituţie, nimeni nu vrea să aibă nimic de a face cu ea. Nu contează dacă fata a fost forţată sau dacă era minoră – e doar o prostituată, vor spune ei. Dar cum, Doamne, iartă-mă!, poate să numească cineva «prostituată» o fetiţă de 13 ani care a fost abuzată?”

Foto: Ștefan Matei