Dacă locuiești în București, sunt mari șanse să treci în fiecare zi pe lângă cel puţin o cruce, un monument din fier, lemn sau piatră, ridicat în amintirea evenimentului istoric al Răstignirii, ca un simbol al dorinţei creștinilor de a-și aminti mereu de jertfa făcută pentru ei de Dumnezeu. Răspândirea simbolului are însă și un dezavantaj, acela că se contopește cu banalul și că, din pricina aceasta, ne-am desensibilizat la vederea unei cruci. Uităm că ea a fost un instrument de tortură și vedem doar cele două linii intersectate, uneori chiar cu stil.

O cruce ar trebui să fie însă tulburătoare prin profunzimea semnificaţiei ei și un motiv neîntrerupt de uimire faţă de acel Dumnezeu care, în loc să aștepte jertfa credincioșilor, se oferă pe Sine Însuși drept jertfă. Convinși că semnificaţia Crucii merită aprofundată, studenţii din cadrul Asociaţiei AMiCUS reiau anul acesta un proiect de suflet pentru organizaţie: Muzeul Crucii. Un loc în care evenimentele din Săptămâna Patimilor se întâmplă din nou.

13015665_10154049369858070_1019325891356133964_nÎncepând de luni, odată cu Săptămâna Mare, la Universitatea Populară Dalles, Muzeul Crucii își deschide porţile pentru vizitatorii dornici să vizualizeze cât mai realist scenele finale ale vieţii Mântuitorului Iisus. Expoziţia îmbină scenografia, stilismul și arta teatrală într-un proiect condus de studenţi din diferite domenii de educaţie, toţi, reuniţi de dorinţa de a LE reaminti bucureștenilor însemnătatea celei mai importante sărbători a creștinismului. Nu mai puţin de 200 de studenţi sunt implicaţi ca voluntari în proiectul ce readuce la viaţă personaje precum Maria Magdalena, Iuda, Pilat și centurionii romani, reconstituind momente precum Cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsemani, Procesul, Momentul Răstignirii, Mormântul, dar și Scena Învierii.

Intrarea în muzeu este gratuită și posibilă de luni până joi, între orele 14.00 și 20.30, iar accesul este permis vizitatorilor de toate vârstele.

„Paștele ilustrează cea mai importantă scenă din lume, este locul unde Dumnezeu și-a arătat dragostea faţă de noi, acceptând ca singurul Său fiu să moară pentru noi. În același timp, mesajul acestui eveniment, dar și al credinţei creștine nu este comemorarea morţii, sărbătoarea învierii lui Iisus oferind cea mai mare dovadă de dragoste a tuturor timpurilor”, a declarat Mihai Brașov, unul dintre coordonatorii acestui eveniment.