Sunt necesare doar câteva secunde pentru ca o persoană pe care o cunoști pentru prima dată să își facă o impresie despre tine. În acest context două lucruri devin esenţiale: modul în care le transmitem celorlalţi că suntem competenţi și de încredere, cât și strategiile prin care ne ferim de eventualele tentative de manipulare pe fondul aparenţelor care pot fi înșelătoare.

„În momentul în care necunoscutul te vede, creierul său face o mie de calcule: ești o persoană de care ar trebui să se apropie sau pe care ar trebui să o evite? Ești un prieten sau un dușman? Ai statut și autoritate? Ești de încredere, competent, simpatic, încrezător?”, scria dr. Carol Kinsey Goman, expertă în comunicare nonverbală, într-un articol pentru Forbes.

În 20 de secunde de la primul contact, celălalt își va face o impresie despre cât de inteligent ești, despre nivelul tău de educaţie, despre principiile tale de viaţă, despre câtă încredere ai în tine sau chiar despre câţi bani câștigi, punctează dr. Mihaela Stroe, expert în comunicare nonverbală și persuasiune.

Un studiu recent publicat în jurnalul PLOS One arăta, de exemplu, că nivelul de inteligenţă al bărbaţilor poate fi evaluat pe baza trăsăturilor lor faciale. La studiul efectuat de experţii de la Universitatea Charles din Praga au participat 160 de femei și bărbaţi. Toţi au fost rugaţi să evalueze același set de fotografii a 80 de persoane, însă o parte au oferit un punctaj pentru nivelul de atractivitate, iar celălalt grup pentru gradul de inteligenţă. Anterior, cele 80 de persoane din poze au susţinut un test de evaluare a inteligenţei. Rezultatele au arătat că voluntarii au fost capabili să evalueze cu precizie IQ-ul bărbaţilor din fotografii, însă nu și al femeilor. În urma testului, experţii au putut observa care este „stereotipul inteligenţei” pe fondul trăsăturilor fizice: nasul alungit, faţa și bărbia înguste, prezenţa zâmbetului. De asemenea, „inteligenţa percepută este corelată cu încrederea și fericirea percepute (…). Totodată, inteligenţa percepută a fost asociată pozitiv cu bunăvoinţa percepută și simţul umorului”, punctează autorii.

De altfel, o altă cercetare arăta că o primă impresie este formată în doar jumătate de secundă, pe baza mesajelor transmise de paralimbaj în momentul salutului. „Este uimitor cum din fragmente de discurs atât de scurte îţi poţi forma o impresie clară asupra unei persoane. Și mai mult de atât, indiferent dacă este sau nu corectă, impresia ta este similară cu cea a altor ascultători”, a declarat autorul studiului, dr. psiholog Phil McAleer, de la Universitatea din Glasgow.Mai mult, pentru formarea unei prime impresii pe baza elementelor vocii nu este nevoie de prezenţa faţă-în-faţă.

Strategii de construire a unei prime impresii pozitive

„Adevărul este că, la fel ca și alte specii, începem să îi influenţăm pe ceilalţi de la distanţă”, scria Joe Navarro, fost agent FBI și expert în comunicare nonverbală, într-un articol pentru Psychology Today. Cu alte cuvinte, nu trebuie să te afli neapărat în apropierea celuilalt, pentru ca acesta să își formeze o impresie despre tine, trebuie doar să poţi fi observat de acesta, indiferent de distanţă. „Postura noastră, poziţia, mersul, ţinuta, toate comunică ceva despre noi. S-ar putea să ne grăbim, să fim concentraţi, obosiţi sau entuziasmaţi și comunicăm toate acestea de la o distanţă destul de mare”, continuă expertul.

Din acest motiv devine esenţial să studiem felul în care comunicăm fără a folosi cuvinte, pentru a adopta o postură corespunzătoare, dreaptă, dar nu rigidă, cu fruntea ușor ridicată, pentru a transmite încredere în sine. Același lucru este valabil și în ceea ce privește modul în care pășești și care ar trebui să transmită că ai atitudine.

Tot de la distanţă, hainele noastre le comunică celorlalţi o mulţime de informaţii preţioase despre noi. Vestimentaţia „vorbește” despre personalitatea nostră, despre cine suntem și cine ne dorim să fim, ori cât respect îi acordăm interlocutorului nostru.

Aflat în apropierea interlocutorului, contactul vizual devine extrem de important. „Privitul în ochii celuilalt transmite energie și indică interesul și deschiderea”, subliniază dr. Goman. Astfel îi arăţi celuilalt că beneficiază de toată atenţia ta. Însă pentru unele persoane, susţinerea contactului vizual poate fi o sarcină destul de dificilă. În acest caz, un truc frecvent folosit este privirea centrului triunghiului format de nas și ochi, care creează aceeași impresie.

La fel de importantă precum privirea este și afișarea zâmbetelor, care îi transmit celuilalt că ești o persoană deschisă și prietenoasă, adaugă dr. Goman.

Totodată, „primul contact fizic este declanșator de impresii”, de aceea, strângerea corectă a mâinii interlocutorului tău este esenţială pentru a-ţi crea o imagine pozitivă, scriu autorii portalului Nonverbal.ro. Acest salut trebuie să transmită egalitate, de aceea este important să întinzi mâna în poziţie verticală, evitând să o poziţionezi deasupra sau dedesubtul palmei celuilalt. De asemenea, strângerea trebuie să fie fermă, nici prea puternică pentru a fi dureroasă, nici prea slabă, pentru a crea așa-numita impresie de „mână de pește mort”. Zâmbetul în momentul salutului te va ajuta, de asemenea, să pari plăcut celuilalt.

Cum eviţi să te lași influenţat sau manipulat de aparenţe

Fiecare dintre noi poate învăţa cum să își construiască o primă impresie pozitivă, pentru a câștiga încrederea interlocutorului. De aceea, este esenţial să fim conștienţi de faptul că aparenţele pot fi înșelătoare și că există riscul ca unele persoane să se folosească de acest instrument pentru a-și atinge scopurile. Așa cum sublinia Robert Lount, de la Universitatea de Stat Ohio, „prima impresie contează atunci când vrei să construiești o încredere de durată. Dacă pornești de pe picior greșit, relaţia ar putea să nu fie niciodată în regulă. Este mai ușor să reconstruiești încrederea în urma unei rupturi dacă există deja o relaţie strânsă”, explică specialistul, citat de Live Science.

Cea mai simplă metodă de a evita manipularea pe fondul aparenţelor este alocarea unui timp suficient pentru a-l cunoaște pe celălalt, înainte de a-l „eticheta”. Altfel spus, este important să evităm să „judecăm o carte după coperta sa”. Un studiu arăta că, de exemplu, personalitatea unei persoane nu poate fi citită cu foarte mare acurateţe pe baza aspectului său fizic. În urma urmăririi unor materiale video cu mai multe femei care prezentau prognoza meteo, voluntarii au avut tendinţa de a considera că persoanele atrăgătoare erau mai deschise experienţelor, mai conștiincioase și mai extrovertite. De fapt, „persoanele care au fost cosiderate mai atrăgătoare fizic au raportat faptul că pun o valoare mai mare pe tradiţionalism și pe conformitatea cu așteptările societăţii”, scrie Psychology Today.

De asemenea, este important să ne dezvoltăm inteligenţa nonverbală și spiritul de observaţie, astfel încât să putem observa semnalele care pot „trăda” o eventuală tentativă de influenţare sau manipulare. Experţii în comunicare nonverbală recomandă acordarea unei atenţii sporite asupra incongruenţei dintre discursul verbal și cel nonverbal, care poate trăda înșelătoria. De exemplu, o astfel de situaţie poate apărea atunci când un individ spune verbal „da”, însă gesturile corpului transmit „nu”.

Totodată, studierea comportamentului celuilalt în situaţii normale, relaxate, un proces denumit „normare” de Tonya Reiman în cartea sa, Limbajul trupului, este o metodă care îţi va oferi posibilitatea de a observa schimbările de comportament ale celuilalt în momentele tensionate și astfel de a intui dacă există vreo posibilitate ca acesta să nu fie în totalitate sincer.