Studenţii cu performanţe academice nu petrec neapărat mai mult timp în sala de studiu sau în biblioteca din campusul universitar. Mai puţin intuitiv, secretul lor constă în petrecerea timpului într-un anumit loc ce nu are nicio legătură cu învăţatul, au observat experţii de la Universitatea de Stat Michigan.

Rezultatele cercetării, la care au participat circa 5.000 de voluntari, au arătat că studenţii din primul și al doilea an care aveau un abonament la sala de sport a unităţii școlare au obţinut rezultate mai bune (evaluate pe baza GPA – grade point average), comparativ cu ceilalţi. Creșterea înregistrată a GPA în cazul acestor studenţi a fost de circa 0,13, un procent aparent mic, dar care poate avea o importanţă hotărâtoare în avansarea pe plan academic, explică autorul studiului, prof. James Pivarnik.

Totodată, studenţii cu abonament la sala de sport au avut mai multe credite la finalul primului an universitar în raport cu colegii lor și mai multe șanse de a trece în anul al doilea. În plus, riscul lor de a renunţa la facultate a fost mai mic.

„Rezultatele studiului sunt importante nu numai pentru că astfel păstrăm mai mulţi studenţi, dar îi păstrăm pe cei cu un GPA mai bun, ceea ce este bine pentru toată lumea”, punctează prof. Pivarnik.

Concluziile subliniază, de asemenea, importanţa stabilirii unei conexiuni între studenţi și instituţia școlară. Teoriile enunţate anterioar punctau că o astfel de punte de legătură contribuie la creșterea performanţei academice.

Contribuţia centrelor de sport universitare depășește însă graniţele conexiunii dintre studenţi și instituţie. Multiple studii anterioare au demonstrat că exerciţiile fizice aduc beneficii substanţiale creierului. Sportul intensiv s-a dovedit eficient în creșterea rezultatelor școlare în rândul adolescenţilor, în special în cazul performanţei fetelor la cursurile dn profilul real, potrivit experţilor de la Universităţile Starhclyde și Dundee. Sunt suficiente doar 15 minute de mișcare pentru ca un elev să își mărească notele cu un sfert.

Practicarea sportului cât mai de timpuriu devine cu atât mai importantă, cu cât efectele sale benefice se răsfrâng asupra individului mai târziu în viaţă. Concluziile unui studiu arătau că exerciţiile cardio din tinereţe ajută la păstrarea sănătăţii creierului și a abilităţilor cognitive la vârsta adultă.