Experţii de la Universitatea din Cambridge au descoperit principalele metode care puteau preveni o treime din totalul cazurilor de Alzheimer înregistrate în lume și care ar putea micșora semnificativ numărul pacienţilor care suferă de această tulburare cognitivă.

În urma studiului au fost identificaţi cei mai importanţi factori asociaţi dezvoltării bolii Alzheimer. Datele au arătat că reducerea cu 10% a riscului presupus de fiecare dintre aceștia ar putea preveni îmbolnăvirea a circa 9 milioane de persoane până în 2050.

Stilul sedentar de viaţă a fost factorul asociat celor mai multe cazuri de Alzheimer din Europa și SUA. Fumatul, nivelul scăzut de educaţie și depresia au fost următoarele cele mai importante cauze care ţin de stilul de viaţă și care cresc pericolul dezvoltării bolii, dar care pot fi anulate. Alţi factori incluși pe listă sunt diabetul și dezvoltarea obezităţii și a hipertensiunii la vârsta de mijloc.

„Deși nu există un singur mod de a preveni demenţa, am putea fi capabili să facem pași pentru reducerea riscului de dezvoltare a bolii la vârste înaintate. Știm care sunt mulţi dintre acești factori și știm că sunt conectaţi. Doar rezolvarea problemei lipsei activităţii fizice, de exemplu, ar putea reduce nivelul de obezitate, hipertensiune și diabet și ar putea preveni dezvoltarea demenţei în rândul unor oameni și le-ar permite, totodată, să fie mai sănătoși la bătrâneţe, la modul general”, a declarat coordonatoarea studiului, prof. Carol Brayne.

Dr. Simon Ridlet, de la Alzheimer’s Research UK, susţine concluziile prezentate de experţi și subliniază importanţa aprofundării metodelor prin care un individ își poate reduce riscul dezvoltării bolii, conform BBC. „Știm că ceea ce e bun pentru inima ta e bun pentru creier și există lucruri simple pe care poţi începe să le faci acum pentru a-ţi reduce riscul de dezvoltare a demenţei. Sportul regulat este un punct bun de pornire, la fel ca evitarea fumatului și adoptarea unei diete mediteraneene”, sfătuiește și Doug Brown, directorul de cercetare și dezvoltare la Societatea Alzheimer, citat de The Guardian.

Riscul dezvoltării demenţei poate fi redus și prin alte metode, precum cunoașterea a două limbi străine, rezolvarea de puzzle-uri și jocuri care implică efort cognitiv, implicarea în activităţi casnice (gătit, spălatul vaselor, curăţenia) sau introducerea în dietă a acizilor grași omega-3, turmericului sau a ceaiului verde și excluderea surselor de grăsime saturată (lactatele și carnea).

Studiul de faţă arată însă că cea mai mare parte dintre cazurile de Alzheimer apar din cauze care nu pot fi prevenite, precum înaintarea în vârstă, punctează dr. Ridlet.

În prezent, circa 44 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de demenţă, potrivit datelor celui mai recent raport al Alzheimer Disease International. Numărul bolnavilor crește îngrijorător și se estimează că până în 2050 acesta va atinge 135 de milioane de cazuri. Momentan nu există un leac pentru această boală, ci doar tratamente pentru ameliorarea simptomelor.