Cu cât mai rapid este un divorţ, cu atât este mai nociv pentru copii

300

Relaţiile copiiilor cu părinţii sunt cu atât mai puternic afectate, cu cât divorţul dintre mamă şi tată apare în primii ani de viaţă ai copilului, au arătat două studii americane, informează Daily Mail.

Rezultatele studiilor efectuate de doi cercetători de la Universitatea din Illinois au arătat că persoanele ai căror părinţi au divorţat în primii trei-cinci ani din copilăria lor afişau o mai mare nesiguranţă în legătură cu relaţia lor cu părinţii, spre deosebire de persoanele a căror părinţi au divorţat mai târziu.

La prima cercetare au participat peste 7.700 de persoane, dintre care mai mult de o treime proveneau din familii ai căror părinţi au divorţat pe când copiii aveau, în medie, nouă ani. Participanţii au răspuns unor chestionare legate de personalitate şi apropierea în relaţii. După analiza răspunsurilor, cercetătorii au observat că cei care proveneau din familiile în care părinţii erau divorţaţi aveau o relaţie mai şubredă cu tatăl, decât cu mama.

Pentru cel de-al doilea experiment, oamenii de ştiinţă au chestionat un grup de 7.500 de participanţi, ţinând cont şi de cine a obţinut custodia copilului după divorţ. Majoritatea, 74% au declarat că au trăit cu mama lor după separare, în timp ce 11% au locuit cu tatăl, iar restul au rămas în grija bunicilor sau altor persoane. Rezultatele cercetării au arătat că cei rămaşi în custodia mamei aveau o relaţie mai şubredă cu tatăl, în timp ce aceia care locuiau cu tatăl aveau o relaţie mai bună cu acesta, iar rezultatele au fost similare cu cele cu privire la mame.

În plus, cercetătorii au observat că nu există o legătură puternică între divorţul părinţilor şi afişarea unei nesiguranţe în relaţiile romantice ale copiilor în viitor.