Esenţiale de weekend

67

Exod de turiști după un cutremur masiv în Indonezia

Cel puţin 91 de persoane au murit și alte câteva sute au fost rănite după seismul de 6,9 grade care a lovit insula indoneziană Lombok duminică, la apus. Autorităţile se așteaptă ca acest număr să crească, în timp ce desfășoară căutări printre miile de clădiri prăbușite sau grav avariate, mai ales în nord, în apropierea epicentrului. O avertizare de tsunami a fost dată și apoi ridicată la scurt timp de la cutremur. Indonezia este lovită frecvent de cutremure, insula situându-se în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune activă seismic. În 2004, valul tsunami declanșat după un seism submarin a ucis 226.000 de persoane din 13 ţări, între care 120.000 erau doar din Indonezia.

Demisii la vârf pe fondul incendiilor tragice din Grecia

Grecia a trebuit să numească ieri șefi noi la conducerea Poliţiei și Pompierilor, după criticile vehemente privind răspunsul acestor instituţii în timpul incendiilor de vegetaţie care au ucis cel puţin 90 de persoane. Funcţiile au fost ocupate de adjuncţii liderilor celor două servicii de urgenţă, la două zile după demisia ministrului pentru protecţia civilă. Guvernul grec a declarat că incendiile au fost puse de oameni rău-voitori și, în privinţa dificultăţilor de gestionare a situaţiei de urgenţă, au dat vina pe rezidenţii care ar fi ridicat construcţii ilegale în zone cu risc ridicat de incendiu.

Prim-ministrul Australiei: „Am devenit un pământ secetos”

Prim-ministrul australian Malcolm Turnbull a anunţat că va aloca 140 de milioane de dolari australieni (echivalentul a 104 milioane USD) pentru sprijinirea fermierilor și a serviciilor de sănătate mintală, ca urmare a înrăutăţirii climei în ţară. Deși este cufundat în iarnă, estul Australiei trece prin cea mai gravă secetă din ultimele decenii, iar 99% din New South Wales, cea mai populată regiune a ţării și sursa a 25% din producţia sa agricolă, este afectată de secetă. Sprijinul psihologic este imperativ în condiţiile în care fermierii, care depind în exclusivitate de recolte, se află în situaţii extrem de dure financiar.

Șase suspecţi, arestaţi în Venezuela după atacul cu dronă

Autorităţile venezuelene au reţinut șase persoane bănuite că ar fi lansat cele două drone încărcate cu explozibil care au fost detonate deasupra unei manifestaţii de Ziua Armatei, în cadrul căreia a luat cuvântul președintele Nicolas Maduro. Atacul, care s-a soldat cu rănirea a șapte militari, este simbolic pentru disperarea cetăţenilor Venezuelei, confruntate cu o penurie generalizată de hrană și medicamente și cu întreruperi repetate ale alimentării cu curent electric.

Trump recunoaște că fiul său s-a întâlnit cu un informator rus

Președintele american, Donald Trump, a declarat că fiul său, Donald Trump Jr, s-a întâlnit cu avocatul Natalia Veselniţkaia în iunie 2016 „pentru a obţine informaţii despre un oponent”, însă insistă că întrevederea a fost „o practică legală și care are loc mereu în politică”. Consilierul Special Robert Mueller investighează informaţiile obţinute de FBI potrivit cărora rușii au contribuit la victoria electorală a președintelui Trump. Până recent, liderul de la Casa Albă a susţinut că întâlnirea celor două părţi a avut în vedere discutarea adopţiei unor copii ruși de către americani.

Incendiul continuă în California și capătă dimensiuni istorice

Incendiul sălbatic care a devastat nordul Californiei și continuă să facă ravagii după ce a distrus 68 de case și a forţat mii de oameni să își abandoneze locuinţele a fost declarat al cincilea cel mai mare incendiu din istoria statului american. Temperaturile extrem de ridicate, chiar și pentru această perioadă, au potenţat incendiul împreună cu vânturile puternice care i-au lărgit acoperirea. Focurile izbucnite în Mendocino County, Lake County și Colusa County au dus la formarea incendiului Mendocino, care a pârjolit tot ce a întâlnit în cale, pe o suprafaţă de nu mai puţin de 1.097 de kilometri pătraţi.

SUA reimpune azi sancţiunile împotriva Iranului

Statele Unite vor reimpune sancţiuni împotriva Iranului, care vor intra în vigoare luni, a anunţat secretarul de stat, Mike Pompeo, pe fondul retragerii Washingtonului din acordul nuclear. „Este o parte importantă a eforturilor noastre de a combate activitatea maliţioasă”, a declarat Pompeo duminică. Sancţiunile urmează decizia președintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear. Liderul de la Casa Albă a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos”, „decăzut şi putred”, o „ruşine” pentru el, în calitatea sa de „cetăţean american”.

Două atentate cu 17 morţi în Mogadishu

Două atentate sinucigașe au avut loc duminică în capitala Somaliei și cel puţin unul a fost revendicat de organizaţia teroristă Al Shabaab. Exploziile au avut loc într-un local, iar autorităţile se așteaptă ca bilanţul victimelor să crească în următoarele ore. Alte 12 persoane, dintre care 5 poliţişti, au murit în urma unui atac realizat cu ajutorul unui vehicul în sud-vestul oraşului Mogadishu.

Toţi pasagerii unui avion prăbușit în Alpi au decedat

Cele 20 de persoane aflate la bordul unei aeronave vintage de mici dimensiuni și-au pierdut viaţa duminică, după ce trimotorul JU-52, construit la sfârșitul anilor 1930 pentru uz militar, s-a prăbușit pe versantul vestic la muntelui Piz Segnas, din cantonul Grissons. Autorităţile au declarat că nu au primit niciun apel de urgenţă de la bord și încă investighează cauzele accidentului, petrecut la câteva ore după ce alte patru persoane și-au pierdut viaţa în timpul unui zbor cu un avion mic, tot în Alpi.

România, un rai pentru „firmele-fantomă”

Ultimul deceniu din România a fost un mediu propice dezvoltării firmelor-fantomă (care nu înregistrează venituri, dar sunt active conform evidenţelor din Registrul Comerţului), supraîndatorate (care raportează capitaluri proprii negative) sau „zombie” (care sunt ţinute în viaţă de partenerii de afaceri), arată un raport realizat de Iancu Guda, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care analizează evoluţia companiilor toxice din România. Potrivit lui Guda, ponderea acestora în totalul firmelor active din România s-a dublat în ultimii cinci ani şi este de 4-6 ori mai mare comparativ cu ţările dezvoltate.

China a testat cu succes o nouă armă hipersonică

Un test de zece minute al unei noi arme hipersonice a fost efectuat cu succes de armata chineză, demonstrând capacitatea Chinei de a face salturi mari în tehnologia aerospaţială. Complexul hipersonic Sky Star 2 a fost testat cu succes în nord-vestul Chinei. În timpul testelor, aeronava s-a despărţit de racheta purtătoare şi a efectuat mai multe manevre. Testul a fost filmat, iar înregistrarea este disponibilă pentru vizualizare online. Aparatele hipersonice, în formă de unghi, le permite să utilizeze unde de şoc provocate de zborul la viteze supersonice. Statele Unite dezvoltă complexe similare, în timp ce armele hipersonice ruseşti se bazează pe alte principii fizice.

Producţia de energie eoliană și solară a atins primul terawatt

Omenirea a atins pragul de 1 TW produs din surse eoliene și solare, arată informaţii Bloomberg NEF. Aceeași sursă estimează că al doilea TW produs ar putea fi atins la mijlocul anului 2023 și că obţinerea lui va costa cu 46% mai puţin decât obţinerea primului TW. Costul pentru producţia acestui prim TW s-a ridicat la 2.300 de miliarde de dolari. Al doilea ar putea costa circa 1.230 de miliarde. Ponderea de energie este obţinută ponderat între eolian și solar, vântul generând 54%, în timp ce soarele 46%.

Europa se luptă cu canicula, România – cu umiditatea ridicată

Ţara noastră este ferită de canicula care a abătut asupra Europei temperaturi de aproape 50 de grade Celsius. Însă populaţia din România, unde termometrul nu va depăși 35 de grade Celsius săptămâna aceasta, va resimţi totuși disconfort termic din cauza umidităţii. Stresul termic va fi resimţit de populaţie în aceste zile și din cauza oscilaţiilor de temperatură şi a umidităţii ridicate. „Dat fiind faptul că e vară, iar circulaţiile se realizează din sector predominant sudic, aerul pe care îl găsim ca dominant la nivelul României este de provenienţă tropicală”, a declarat Viorica Dima, meteorolog de serviciu la Administraţia Naţională de Meteorologie. Joi și vineri, temperaturile au urcat aproape de 47 de grade în Portugalia, la câteva sutimi de recordul istoric al ţării (47,3 grade Celsius) și cu un grad mai jos de recordul istoric european, atins de Grecia (Atena) în 1977: 48 de grade Celsius.