Femeile arabe au decis să lupte pentru drepturile lor

112

Femeile arabe au luptat cot la cot cu bărbaţii, în timpul răscoalelor din Primăvara Arabă, într-un efort comun de a înlătura dictaturile opresive. Dar în timp ce eforturile lor au dat roade, nu s-a materializat nimic în dreptul unor libertăţi mai mari pentru femei.

Din acest motiv, mai multe femei au decis să organizeze campania Răscoala Femeilor din Lumea Arabă, care a început pe Facebook, pe 21 octombrie. Rolul campaniei este de a scoate în evidenţă toate nedreptăţile cu care se înfruntă femeile în toate regiunile din zonă.

„Primăvara arabă s-a desfăşurat sub stindardul libertăţii, demnităţii şi egalităţii, iar aceste trei deziderate nu pot fi impuse dacă femeile sunt lăsate în urmă," a declarat Diala Haidar, o tânără de 28 de ani din Liban, conform CNN.

Pagina de Facebook a atras mai mult de 78.000 de like-uri, iar acum campania are un site propriu. Oamenii sunt rugaţi să posteze fotografii cu un mesaj de solidaritate pentru toate femeile din regiune.

O altă campanie, lansată de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor, zi stabilită de ONU pe 25 noiembrie, încurajează femeile să îşi facă cunoscute experienţele de violenţă şi abuz, pentru a le pune în atenţia comunităţii internaţionale. Zeci de femei au scris pe site poveşti cutremurătoare, toate împărtăşind sentimentul că nu aveau cui să spună ce li s-a întâmplat.

„În cultura noastră, aceste probleme sunt tabu-uri şi e de preferat să nu se afle nimic, pentru a păstra onoarea familiei. Ce onoare absurdă!" scrie o tânără de 22 de ani, din Tunisia, pe site.

Haidar spune că această campanie vrea să provoace atitudinile culturale patriarhale în ceea ce priveşte „onoarea", atitudini înrădăcinate într-un sistem juridic discriminatoriu care, de cele mai multe ori, pedepseşte victimele abuzurilor sexuale.