Fenomenul mamelor pentru „păpuși vii”

1972

O nouă modă a pus stăpânire pe Marea Britanie, Australia, SUA și mai nou Rusia, moda păpușilor Reborns sau a „păpușiilor vii". Zeci de femei cumpără cu sute de euro păpuși care seamănă perfect cu belelușii. Pentru unii este doar o formă de artă, pentru alţii sunt păpuși de colecţie, iar pentru alţii, subtituţi pentru bebeluși adevăraţi.

O nouă modă a pus stăpânire pe Marea Britanie, Australia, SUA și mai nou Rusia, moda păpușilor Reborns sau a „păpușiilor vii”. Zeci de femei cumpără cu sute de euro păpuși care seamănă perfect cu belelușii. Pentru unii este doar o formă de artă, pentru alţii sunt păpuși de colecţie, iar pentru alţii, subtituţi pentru bebeluși adevăraţi.

Reborns nu au apărut de curând. De fapt, sunt pe piaţă din anii 1990, doar că mult timp, chiar până în prezent, au fost considerate ciudate, bizare. Însă cu timpul, colecţionarii și femeile de rând au început să le aprecieze, iar acum există comunităţi întregi care s-au format în jurul lor.

Pe YouTube există o comunitate întreagă de „mame” care pun videoclipuri cu noii bebeluși, în care arată cum îi îmbracă, cum le schimbă scutecele etc. Pe lângă asta, mai sunt și creatorii, care începând de la cei de meserie, care înainte făceau proteze complicate, la cei pentru care e doar un hobby, schimbă sfaturi și impresii. Există zeci de artişti creatori, numiţi „reborner”, sute de site-uri şi forumuri dedicate, s-au organizat conferinţe şi expoziţii. Grupul Internaţional al Artiștilor Păpușilor Reborn a fost creat pentru a educa artiștii în acest scop. Orice artist poate să se alăture organizaţiei. În mod obișnuit, păpușile se cumpără de pe internet, dar se găsesc și la anumite târguri de obiecte. Depinzând de măiestria lucrării, o păpușă poate să coste de la câteva sute la câteva mii de euro.

Păpuşile sunt create manual, din vinil, peste care se adaugă șapte sau mai multe straturi de vopsea în ulei până ce suprafaţa capătă o fineţe asemănătoare cu cea a pielii unui bebeluş. Pentru fiecare strat de vopsea, păpușa stă la cuptor un anumit timp. Urmează părul, care se aplică fir cu fir, în total aproximativ 20.000. Greutatea păpuşii este stabilită cu precizie pentru ca atunci când este ţinută în braţe, să simuleze cât mai bine un copil adevărat.

Aproape toţi clienţii sunt femei. Procesul cumpărării unui Reborn se face de multe ori ca să simuleze mai degrabă un proces de adopţie, decât o tranzacţie comercială. Ca parte a acestui proces, mulţi creatori oferă și certificare de naștere fictive sau certificate de adopţie.

Mass media și publicul general folosesc adjective precum „ciudat”, „înfiorător” pentru a descrie păpușile. Mai multe documentare s-au făcut pe această temă, care atestă această reacţie a publicului. O reacţie care poate fi explicată prin teoria „Uncanny Valey” a specialistului japonez în robotică, Masahiro Mori, potrivit căreia oamenii au o reacţie de repulsie faţă de replicile umane care nu reușesc de fapt să se comporte perfect uman. El crede că răspunsul pozitiv al oamenilor la provocările roboţilor antropomorfi va crește constant pe măsură ce mașinăriile vor semăna tot mai bine cu rasa umană. Magazinele și supermarketurile au refuzat să expună pe rafturi și să comercializeze astfel de păpuși, tocmai din cauză că seamănă prea mult cu bebelușii adevăraţi.

Mulţi deţinători de Reborns sunt pur și simplu colecţionari, în timp ce alţii au trecut prin moartea unui copil, nu pot adopta sau suferă de sindromul cuibului părăsit. Aceștia folosesc păpușile ca un substitut pentru copii. Unele femei îi îmbracă, îi spală și îi scot la plimbare sau la cumpărături. Cei pasionaţi de păpuși se referă la răspunsul emoţional de a ţine în braţe un reborn ca la o terapie. Studiile sugerează că strângerea în braţe a unui bebeluș eliberează hormoni care creează o stare de bine, iar unii psihologi cred că acest lucru este valabil și în cazul păpușilor. Profesorul Raj Persuad, psihiatru, explică că îngijirea unui nou născut elibearează oxitocină în corpul mamei, și crede că acest lucru ar putea să explice de ce „mamele reborn” devin atașate emoţional de o păpușă.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.