Premieră chirurgicală la Spitalul Universitar Loma Linda

437

Un sistem inovator de stimulare a creierului, numit Vercise, a fost implantat cu succes la un pacient de 81 de ani cu boala Parkinson, în cadrul Spitalului Universitar Loma Linda, fiind prima astfel de procedură din California de Sud și a patra din SUA. Intervenţia a fost efectuată săptămâna trecută de către neurologul Khashayar Dashtipour și neurochirurgul Miguel Lopez-Gonzalez.

Procedura (DBS – Deep brain stimulation/stimularea profundă a creierului) implică implantarea unui fir subţire – numit conductor – în regiunea creierului vizată de medici și care oferă stimulare electrică orientată către anumite regiuni cerebrale pentru a ajuta la tratarea simptomelor bolii Parkinson. În cazul intervenţiei de săptămâna trecută, electrozii au fost montaţi pe ambele părţi ale creierului, stimularea electrică folosind la controlul activităţii anormale a creierului care cauzează tremur, rigiditate sau mișcare lentă.

„Acest dispozitiv este o sursă de speranţă pentru pacientii cu Parkinson care au nevoie de stimularea creierului la nivel profund. (…) Cu timpul, vom putea monitoriza progresul dispozitivului și îi vom determina eficacitatea”, a declarat Lopez-Gonzalez.

După diferite studii clinice, dispozitivul Vercise a fost aprobat pentru prima dată în Europa, urmând ca mai târziu și FDA să aprobe trei astfel de dispozitive pentru terapia DBS. Aceste dispozitive sunt folosite pentru a crește precizia intervenţiei și a evita frecventele reacţii adverse ale terapiei DBS. Aceasta presupune aplicarea unui curent constant prin intermediul electrozilor individuali, indiferent de rezistenţa de la capătul firului, și permite un control flexibil al stimulării, care se adaptează la fiziologii individuale, la variabilitatea impedanţei și la progresia bolii.

„Pentru prima dată, bateria are o viaţă de 15 ani, astfel încât pacientul nu va trebui să sufere o intervenţie chirurgicală ulterioară, în trei până la cinci ani, ca în cazul altor dispozitive”, a subliniat Dashtipour.

Potrivit Fundaţiei Parkinson din SUA, tulburarea neurodegenerativă afectează aproximativ un milion de americani și zece milioane de oameni în întreaga lume. Boala este o tulburare progresivă a mișcării, care afectează în primul rând neuronii producători de dopamină într-o anumită zonă a creierului. De-a lungul timpului, boala cauzează tremur, încetinirea mișcării, rigiditatea membrelor și dificultăţi la menţinerea echilibrului.

Spitalul Universitar Loma Linda are o istorie de pionierat în domeniul intervenţiilor chirurgicale. În 1984, Leonard Bailey, șeful secţiei de chirurgie pediatrică, a realizat o operaţie în premieră mondială: transplantarea unei inimi de babuin în pieptul unei fetiţe de două săptămâni, născută cu o malformaţie a inimii incompatibilă cu viaţa.

Deși operaţia a fost considerată un succes medical, din nefericire fetiţa a trăit doar 21 de zile după operaţie, transplantul fiind respins de organism.

Centrul Medical Universitar Loma Linda este o instituţie educaţională de știinţe medicale, aparţinând Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, și înglobează 8 școli, 6 spitale și peste 4.500 de studenţi. A fost desemnat cel mai bun spital din regiune timp de cinci ani, conform unui clasament realizat de publicaţia U.S. News & World Report, iar departamentul de urologie este considerat unul dintre cele mai bune din Statele Unite.