Obama şi Putin vorbesc despre pace în Irlanda de Nord

62

Preşedinţii Vladimir Putin şi Barack Obama au discutat luni, 17 iunie, despre poziţiile pe care le au referitor la Siria şi despre interesul de a stopa violenţa care a făcut atâtea ravagii în cei doi ani de război în Orientul Mijlociu.

Deşi au posturi diferite în ceea ce priveşte Siria, ei declară că intenţia lor este aceea de a lupta împotriva violenţei, de a păstra în siguranţă armele chimice, de a împiedica folosirea lor şi de a evita înmulţirea acestora. Putin, deşi susţine că părerile sale nu coincid cu cele ale lui Obama, susţine nevoia rezolvării conflictelor în mod paşnic, eventual prin negocieri între partide, în Geneva, notează Huffington Post. Cu toate acestea, nu a făcut nicio presiune asupra preşedintelui Bashar Assad pentru ca acesta să renunţe la putere, ci din contră, este unul dintre cei mai puternici aliaţi politici şi militari, furnizând în continuare arme forţelor militare ale lui Assad.

Uniunea Europeană a ridicat embargoul armelor în Siria, ceea ce presupune că cele 27 de state pot furniza arme celor care vor să dărâme regimul Assad. Acesta însă, îi avertizează pe aceia care o fac, că „vor plăti pentru acest lucru".

Obama a anunţat că luna viitoare, în Washington, va avea loc o rundă de negocieri cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte economia şi creşterea acesteia. De asemenea, a apreciat progresul păcii în Irlanda de Nord şi a îndemnat tinerii să ia asupra lor responsabilitatea viitorului ţării, deoarece pacea depinde de fiecare în parte.