Sondaj UE: România se află în top 3 pe lista ţărilor cu un grad crescut de homofobie

493

Românii se află pe locul 3 în topul ţărilor cu o rată mare de răspândire a hărţuirii şi asaltelor homofobe, arată un studiu realizat de Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale (FRA), notează BBC.

Ţara noastră este depăşită de Croaţia, aflată pe primul loc în top şi de Bulgaria. La polul opus se află Finlanda, Danemarca şi Republica Cehă, cu cele mai mici valori în ceea ce priveşte răspândirea actelor de homofobie.

Sondajul de opinie online a căutat să afle dacă grupurile de lesbiene, homosexuali şi transexuali se confruntă cu discriminare, violenţă, abuz verbal sau discurs de ură în ceea ce priveşte orientarea lor sexuală şi identitatea lor de sex.

Rezultatele studiului au arătat că jumătate din respondenţi s-au simţit discriminaţi cel puţin o dată în anul anterior sondajului, dar 90% dintre aceştia nu au raportat incidentul.

Aproximativ 26% dintre participanţi şi 35% dintre cei care s-au declarat transexuali spun că au fost atacaţi sau ameninţaţi cu acte de violenţă cel puţin o dată în ultimii cinci ani. Majoritatea actelor de ură împotriva acestora au fost publice şi au provenit de la mai mult de o persoană, iar atacatorii au fost în general bărbaţi. Mai mult de jumătate din cei atacaţi susţin că nu au depus plângeri, pentru că nu cred că se vor face acţiuni de dreptate în acest sens.

Aproximativ 20% dintre participanţii care s-au declarat homosexuali sau bisexuali şi 29% dintre transexuali susţin că au fost discriminaţi din această cauză atunci când şi-au căutat un loc de muncă sau în cadrul companiei în care lucrau. De asemenea, două treimi dintre participanţi spun că îşi ascund orientarea sexuală atunci când sunt la şcoală.

Rezultatele obţinute în urma studiului efectuat de FRA ar putea contribui la activarea unor factori de decizie politică mai eficienţi pentru promovarea drepturilor persoanelor care cad victime atacurilor homofobe.