De multe ori credem că cei mici nu îşi dau seama când sunt minţiţi sau când omitem să le spunem anumite lucruri. Cu toate astea, ei sunt capabili să-și dea seama și acest lucru le influenţează nivelul de încredere pe care ne-o acordă.

Copiii sunt cei mai mici judecători din lume. Ei detectează minciuna celor mari, ba chiar îşi dau seama când sunt minţiti prin omisiune, iar verdictul este un nivel de încredere mai scăzut. Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology au realizat un studiu în privinţa aceasta şi, potrivit rezultatelor acestuia, copiii îşi dau seama când cineva le spune doar o parte din adevăr şi în felul acesta învaţă să nu aibă încredere în persoana respectivă, explică latimes.com.

În cadrul studiului, 42 de copii, cu vârste de 6 şi 7 ani, au fost împărţiţi în două grupe şi fiecare a primit câte o jucărie; jucăria primei grupe avea doar un buton care punea în mişcare un singur mecanism, iar jucăria celei de-a doua avea 3 butoane, pentru mecanisme diferite. Fiecare grupă s-a jucat ceva timp, dar după aceea, o profesoară a făcut o demonstraţie cu una dintre mecanismele jucăriei pe care ei nu o ştiau. Pentru cei a căror jucărie avea doar un buton, acest lucru nu a avut prea mare importanţă, dar pentru cei care se jucaseră cu jucăria cu mai multe butoane, acest lucru a fost interpretat ca o dorinţă din partea profesoarei de a nu le spune tot sau de a le ascunde ceva.

După aceea, cercetătorii le-au cerut copiilor să evalueze comportamentul profesoarei şi să-i ofere o notă de la 1 la 20. Copiii din cea de-a doua grupă, cei care au perceput că profesoara nu le-a dat toate informaţiile, i-au dat o notă mai mică decât cei din prima grupă. Autorii studiului şi-au dat seama că participanţii au apreciat mai mult informaţiile adevărate şi complete decât informaţiile adevărate, dar incomplete. După aceea, au realizat un al doilea experiment şi au concluzionat că, începând cu vârsta de 6 ani, copiii sunt capabili să detecteze minciunile sau omisiunile voite. Consecinţa e că nivelul lor de încredere în cei mari scade.

Efecte de durată

Știm că, în general, copiii imită comportamenul celor mari. Tendinţa de a minţi există în fiecare copil, însă acest lucru se şi învaţă, în mod indirect. Atunci când, spre exemplu, un părinte îi spune copilului înainte de a ridica receptorul să spună că nu este acasă, în cazul în care este căutat de o anumită persoană, sau dacă acesta îi spune vânzătorului la domiciliu că tocmai trebuie să plece pentru a-l determina să-l lase în pace, sau dacă după o vizită în care musafirii au fost trataţi foarte frumos, părinţii fac comentarii negative la adresa lor, copilul conluzionează că o minciună poate fi utilă, chiar dacă i se spune că nu trebuie să mintă.

Oamenii de ştiinţă de la Science Museum din Londra au realizat un studiu în urma căruia au concluzionat că bărbaţii mint în medie de trei ori pe zi (de 1.092 de ori pe an) şi femeile de două ori pe zi (de 728 de ori pe an). De multe ori, minciunile care se spun fac parte din categoria de „minciuni nevinovate”, acelea care se spun pentru a nu răni pe cineva sau din alte motive asemănătoare. Până la urmă, tot minciuni sunt, iar copiii nu ştiu să distingă între cele „bune” şi cele „rele”. Copiii nu fac ceea ce li se spune, ci imită ceea ce văd, aşadar adulţii îi educă prin ceea ce sunt ei înşişi, spunea psihologul Antonio Escaja Miguel.

Un studiu realizat în Canada în anul 2010 a arătat că la vârsta de 2 de ani, 20% dintre copii deja mint. Această proporţie creşte până la 50% la 3 ani şi aproape la 90% la patru ani. Aproape toţi copiii mint, potrivit unui studiu al Universităţii din Toronto, iar vârsta de 7 ani este cea la care conştientizează dimensiunea morală a minciunii.

Potrivit experţilor, copiii mint din mai multe motive: unii, din exces de imaginaţie, alţii (majoritatea) pentru a evita o pedeapsă, pentru a obţine ceva, pentru a atrage atenţia sau pentru a nu dezamăgi pe cineva. Oricare ar fi motivul pentru care o fac, părinţii și educatorii trebuie să corecteze acest comportament cu multă înţelepciune, pentru a nu-l determina pe copil să mintă din nou în viitor. Iar cea mai bună lecţie pe care le-o pot oferi celor mici este propriul comportament, motiv pentru care niciun părinte nu ar trebui să facă sau să spună ceea ce nu i-ar plăcea să facă sau să spună propriul copil.