Da, comunicarea e importantă și partajarea gusturilor în diverse domenii contează. Dar când vine vorba de a face relaţia să dureze, bunătatea și generozitatea se arată de un ajutor crucial. Cel puţin așa susţin psihologii.

Cercetătorul american John Gottman și-a petrecut ultimii 40 de ani studiind comportamentul de cuplu încercând să determine ce face diferenţa între cuplurile care rezistă în timp și cele care ajung la nefericire și/sau despărţire. Atât de mult l-a pasionat subiectul încât, împreună cu soţia lui, a deschis un institut dedicat cercetării în domeniul stabilităţii maritale: The Gottman Insitute.

Însă interesul lui pentru dimensiunea știinţifică a relaţiilor a pornit încă de dinainte, pe când lucra la Universitatea Washington. Acolo, împreună cu alt coleg, a demarat în 1986 un proiect intitulat „Laboratorul dragostei”. Acesta consta în monitorizarea mai multor cupluri, urmărind indicatorii succesului marital în viaţa lor.

Obsevând interacţiunea cuplurilor, Gottman a concluzionat că succesul în relaţie depinde într-o proporţie covârșitoare de spiritul pe care cuplurile îl aduc în relaţie. Aduc bunătate și generozitate sau nemulţumire, critică și ostilitate?

Cuplurile de succes au, în opinia lui Gottman, un „obicei al minţii: scanează mediul înconjurător pentru a observa lucruri pe care le pot aprecia și pentru care să fie recunoscători. Construiesc o cultură a respectului și a aprecierii în mod intenţionat.” Despre cuplurile care ajung la dezintegrare, Gottman spune în schimb că „scanează mediul social pentru a depista greșelile partenerului.”

Bunătatea, spune psihologul, poate fi văzută în două feluri: ca un dat (o ai în suflet sau n-o ai), ori, mai constructiv, ca un mușchi (care poate fi dezvoltat prin exerciţiu). Cât despre spiritul bunătăţii, psihologul este convins că acţionează ca un liant în relaţie, micșorând distanţa între cei doi și alimentând o atmosferă de stabilitate emoţională în care celălalt se poate simţi sigur, protejat și iubit.

Poate cea mai facinantă latură a observaţiei lui Gottman este aceea privind caracterul contagios al bunătăţii. Este suficient, potrivit cercetătorului, să primești sau să observi această bunătate pentru a te simţi înclinat să o practici și tu.