Simpla aplicare a cremelor cu factor de protecţie UV nu este suficientă pentru a te apăra complet de razele nocive ale soarelui și a te feri de melanom, cea mai periculoasă formă de cancer de piele, avertizează experţii de la Universitatea din Manchester.

Expunerea la razele ultraviolete poate cauza deteriorarea ADN-ului din celulele pigmentare ale pielii. Acest proces poate crește riscul de a dezvolta melanom. În același timp, razele UV pot produce și alterări la nivelul genei p53, care joacă un rol esenţial în micșorarea gradului de deteriorare a ADN-ului survenit în urma expunerii la razele UV.

Deși cremele cu factor de protecţie solară pot reduce semnificativ nivelul de deteriorare a ADN-ului, acestea nu elimină pericolul dezvoltării melanomului. În urma experimentului pe șoareci de laborator, experţii au observat că razele soarelui pot afecta gena p53 chiar și în cazul aplicării loţiunilor.

„Această lucrare subliniază importanţa combinării cremei cu factor de protecţie solară cu alte strategii care apără pielea, inclusiv purtarea pălăriilor, a hainelor lejere și mergând la umbră atunci când soarele este foarte puternic”, a declarat autorul studiului, prof. Richard Marais.

Concluziile experimentului sunt cu atât mai importante cu cât încrederea oamenilor în cremele cu factor de protecţie UV este extrem de ridicată. „Oamenii au tendinţa de a crede că sunt invincibili odată ce le-au aplicat și ajung să petreacă mai mult timp în soare, crescându-și astfel nivelul de expunere la razele UV. Acest studiu adaugă dovezi importante care demonstrează rolul loţiunilor solare, dar nu ar trebui să te bazezi doar pe ele pentru a-ţi proteja pielea”, adaugă dr. Julie Sharp, directorul departamentului de informaţii pentru sănătate de la Cancer Research UK.

Anterior, un alt studiu arăta că loţiunile cu factor de protecţie UV ar putea chiar să provoace cancer de piele. Anumite produse conţin oxid de zinc, „care poate genera radicali liberi prin expunerea la razele UV, iar acei radicali liberi pot ucide celulele”, a explicat coordonatoarea studiului, dr. Yinfa Ma, de la Universitatea de Știinţe și Tehnologie Missouri. Cu toate acestea, experţii susţin că sunt necesare și alte studii pentru a evalua efectul, de aceea sfătuiesc oamenii să continue să folosească loţiuni cu factor de protecţie UV și totodată să nu se petreacă un timp îndelungat la soare.

Importanţa folosirii loţiunilor cu factor de protecţie solară încă de la o vârstă fragedă este cu atât mai mare cu cât rezultatele unui studiu recent arătau că cel puţin 5 arsuri solare severe până la 20 de ani cresc riscul dezvoltării melanomului cu 80% în cazul femeilor.