Lecţii de viaţă de la 5 supercentenari

390

În România speranţa de viaţă este printre cele mai mici dintr-un grup de referinţă de ţări emergente, cu speranţa de viaţă la naştere în jurul valorii de 77,4 ani pentru femei şi 69,8 ani pentru barbati, comparativ cu o medie de 79.2 şi respectiv 71.2 ani în ţările Europei Centrale şi de Est (2009), conform unui studiu realizat de Institutul de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române.

Cu toate astea, există un grup de persoane care sar cu mult peste mediile şi limitele prezise. Ei sunt cei care ne pot învăţa ce şi cum să facem pentru a trăi fericiţi peste 100 de ani.

Leila Denmark (născută la 1 februarie 1898)

Până să se pensioneze în mai 2001, Leila Alice Denmark era cel mai în vârstă pediatru din lume, lucrând la spitalul Henrietta Eggleston, din campusul universitar Emory din Atlanta, SUA, până la vârsta de 103 ani. Luna trecută ea a împlinit 114 ani şi se poate făli cu o carieră medicală impresionantă: a fost a treia femeie care a obţinut dipoma de doctor de la Universitatea de Medicină din Georgia şi a ajutat la producerea vaccinului împotriva infecţiei cu bordetella pertussis (tusea măgărească). Denmark are o mulţime de sfaturi pentru aspiranţii supercentenari. Se opune vehement mâncărurilor nepreparate în casă şi a celor cu conţinut zaharos, şi recomandă să se bea numai apă. Denmark mai spune că secretul unei vieţi lungi este să ai umor şi să te poţi bucura de cele mai mici lucruri din viaţă.

Alice Herz-Sommer (născută la 26 noiembrie 1903)

La vârsta de 109 ani, Alice este cea mai longevivă supravieţuitoare a Holocaustului. Născută la Praga, ea a fost deportată împreună cu soţul și fiul de 6 ani în lagărul de la Theresienstadt, Republica Cehă. A scăpat de acolo numai cu ajutorul muzicii şi al optimismului, atributele care o ţin în viaţă şi azi, după cum spune chiar ea. Alice este profesoară de muzică, dar şi mare pianistă. Povestea ei de viaţă a fost celebrată în cărţi precum „ A Garden of Eden in Hell”, sau „A Century of Wisdom: Lessons from the Life of Alice Herz-Sommer, the World’s Oldest Living Holocaust Survivor”, scrisă de Caroline Stoessinger şi prefaţată de Vaclav Havel, primul preşedinte al Cehiei democrate.

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho (născut la 15 decembrie 1907)

La 109 ani, arhitectul brazilian este considerat una dintre cele mai importante figure ale arhitecturii moderniste. Niemeyer a fost unul dintre pionierii folosirii betonului armat în arhitectură pentru scopul strict al impactului estetic al folosirii acestui material de construcţie. Lăudat și criticat în egală măsură pentru a fi nu atât un architect, ci mai ales un „sculptor de monumente” , Ribeiro este cunoscut în mod special pentru clădirile publice pe care acesta le-a proiectat și realizat pentru orașul Brasília, considerat în întregimea sa un World Heritage Site al UNESCO.

„Am creat-o (arhitectura) cu idealism şi curaj, dar şi având mereu în vedere că lucurile importante sunt viaţa şi prietenii, şi încercând să fac această lume nedreaptă, un loc puţin mai bun în care să trăim”, este filosofia de viaţă şi carieră a lui Ribeiro.

Mamie Rearden (născută la 7 septembrie 1898)

Mamie Rearden are 113 ani şi este ce mai în vârstă persoană afro-americană. Familia şi prietenii spun despre ea că şi-a trăit viaţa la maxim, fără să se gândească prea mult la vârstă. Mai toată viaţa a fost învăţătoare şi a dat naştere la 11 copii. Dar unde a servit cel mai mult a fost în biserică. În 2008 biserica locală Springfield Baptist chiar a onorat-o cu un program în numele ei, „Mamie Rearden Appreciation Program”. La 113 ani îi place să citească, mănâncă bine şi are un simţ al umorului bine dezvoltat. Prietenii o descriu ca pe o persoană generoasă, umilă, cu frică de Dumnezeu şi cu o viaţă spirituală de invidiat. Secretul longevităţii ei: „Întotdeauna tratează-i pe cei din jur aşa cum îşi doresc să fie trataţi. Vezi-ţi de treaba ta, să duci o viaţă bună şi curată şi Dumnezeu te va binecuvânta.”

Marge H. Jetton (1904-2011)

Poate cel mai bun exemplu al longevităţii senine şi fericite a fost Mage Jetton, care din nefericire a murit în februarie anul trecut, la vârsta de 106 ani. În ultimii ani Marge intrase în atenţia presei după ce a apărut în articolul din National Geographic (transformat în carte) a lui Dan Buettner, care analiza „zonele albastre” (părţi ale lumii în care oamenii trăiesc foarte mult). Loma Linda, California, unde locuia Marge, a fost una din cele trei zone studiate, autorii studiului concentrându-se pe comunitatea Adventiştilor de Ziua a Şaptea din acest oraș.

Marge a mai apărut în 2008 în emisiunea lui Oprah Winfrey pentru a arăta programul ei zilnic de sport: pedala câţiva kilometri pe bicicleta staţionară şi ridica greutăţi de 2 kg. De 50 de ani respecta o dietă vegetariană, bogată în cereale, seminţe şi salate.

Marge şi soţul ei şi-au petrecut 77 de ani din căsnicie conducând prima clinică din comunitatea Fallbrook, California, oferindu-şi serviciile armatei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; înfiinţând spitalul Woodruff Community Hospital în zona Long Beach, şi lucrând ca doctori misionari în Zambia şi Etiopia. La sfârşitul vieţii sale, Marge lucra la biblioteca Centrului Medical Universitar din Loma Linda.

Buettner a descris-o pe Marge ca modelul exemplar al stilului de viaţă adventist, în toate practicile sale, de la un puternic simţ al comunităţii, voluntariat şi ţinerea Sabatului.