Danemarca descurajează imigranţii reducând ajutoarele sociale

259

Parlamentul danez a decis să diminueze valoarea ajutoarelor sociale acordate solicitanţilor de azi, în contextul în care criza actuală a imigranţilor a creat un val de dislocări sociale comparabil cu cel de după al Doilea Război Mondial.

Invocând „readucerea politicilor în domeniul azilului înapoi pe drumul cel bun“, ministrul Integrării, Inger Stojber (membru al partidului liberal, centru-dreapta, aflat la putere) a declarat că „este necesar să oprim afluxul masiv de solicitanţi de azil către Danemarca“.

Proiectul aprobat de Parlament a primit 56 de voturi pentru și 50 împotrivă, iar decizia a fost luată în absenţa a 73 de parlamentari.

Partidele de stânga, aflate în opoziţie, au catalogat anunţul drept cauză a „unei zile triste pentru Danemarca“. Însă decizia liberalilor aflaţi la putere a fost sprijinită de Partidul Danez al Poporului (populiști, extremă dreapta), de conservatori și de Partidul Alianţa Liberală.

De reamintit că, în prezent, nu mai puţin de 60 de milioane de persoane sunt refugiate sau strămutate. Fiecare a 122-a persoană din lume este în situaţia aceasta. Cele mai multe cereri de azil înregistrate în UE vin de la refugiaţi din Kosovo (48.900), Siria (29.100) și Afganistan (12.900). Ţara cu cele mai multe cereri de azil este Germania, cu 73.100 de astfel de solicitări, cumulând, adică, 40% din totalul cererilor din Europa. România a înregistrat până acum 335 de cereri (0,2% la nivel european) de la refugiaţi din Siria, Irak și Turcia, informează Euractiv.

DISTRIBUIE:
Alina Kartman
Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST. Are peste 9 ani de experiență în presa online din România și, atunci când nu scrie pentru ST, îmbină jurnalismul cu videografia și copywriting-ul la studioul KiteMedia.