Francezii nu scriu doar poveşti denigratoare despre romii din Franţa şi cel mai recent exemplu în acest sens este un articol scris de jurnaliştii de la postul de radio francez RTL France, despre Anina Ciuciu.

În 1999 când a ajuns cu familia în Franţa, Anina avea doar nouă ani. Asemenea zecilor de familii de romi din Franţa, ea a trăit în condiţii insalubre, fie într-o cazarmă dezafectată, fie într-o camionetă, fie într-un cort improvizat chiar pe stradă, fără să aibă mâncare în fiecare zi.

În ciuda condiţiilor dificile, tânăra a învăţat limba franceză şi a reuşit să obţină bacalaureatul ştiinţific (bac S, una dintre cele trei serii de bacalaureat general) şi licenţa în drept. În plus, în septembrie, se va înscrie la prestigioasa Universitate Sorbona, pentru a începe un masterat în drept.

Anina ar putea deveni magistrat, aşa cum îşi doreşte, pentru a se ocupa de respectarea drepturilor omului, dar acest lucru este posibil doar dacă va deveni cetăţean francez. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, în ciuda „parcursului său excepţional", comentează jurnaliştii de la RTL France.

Reportajul de faţă este al doilea, din această săptămână, care tratează problematica romilor din Franţa. În urmă cu două zile, cotidianul francez Liberation a demontat principalele cinci prejudecăţi despre imigranţii romi, printre care aspecte legate de stilul de viaţă şi faptul că fură.

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a pus sub observaţie Franţa în privinţa romilor. Imediat după ce UE a făcut anunţul de monitorizare, autorităţile franceze au declarat că vor încerca să găsească soluţii alternative şi să renunţe la politica care îi discriminează pe romii care locuiesc în Franţa.