Marginalizarea romilor nu mai este doar o expresie

90

Dacă ajungi în localitatea Tărlungeni, judeţul Braşov, este foarte posibil ca, la marginea satului, să descoperi un zid de beton lung şi înalt. Acesta este subiectul unuia dintre reportajele recente realizate de jurnaliştii de la BBC.

Dincolo de zidul de doi metri, pe care au fost fixate bucăţi de sticlă pentru a nu fi escaladat, este viaţă. Dincolo de zid se găsesc alte case, dar de data aceasta ale romilor din localitate.

Tărlungenii, români şi maghiari deopotrivă, sunt mulţumiţi de zidul care s-a ridicat între ei şi romi şi care îi desparte de trei ani de zile, deoarece consideră că îi protejează pe copii de accidente. Copiii însă au altă părere şi afirmă că se simt „ca la închisoare" şi solicită dărâmarea zidului.

Zidul construit de autorităţile locale între români şi romi nu este singurul. În 2011, un zid asemănător a fost construit în Baia Mare. Deşi autorităţile declară că zidul a fost construit din beton şi nu din sârmă sau lemn pentru că altfel risca să dispară, romii de după ziduri afirmă că scopul zidului este de a nu se vedea mizeria care este în preajma blocurilor de romi din Baia Mare.

Cei mai mulţi se plâng că banii care au fost cheltuiţi cu ridicarea zidului ar fi putut fi folosiţi pentru crearea unor condiţii de trai mai bune. Blocurile de după zid nu au apă curentă sau canalizare şi în unele garsoniere locuiesc chiar şi 13 persoane.