Practica eugeniei se întoarce în România, la sugestia unui liberal

56

O postare în reţeaua Facebook a provocat ieri reacţii în lanţ şi o demisie, ca urmare a unor afirmaţii xenofobe. Totul a pornit de la liderul organizaţiei de tineret a Partidului Liberal din judeţul Alba, care a propus „sterilizarea femeii de etnie romă" dacă în urma unei anchete sociale se stabileşte că aceasta „nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane".

„Am introdus noi apa în ţigănime…Ei bine dragii mei acolo s-a introdus apa şi un strat subţire de pavele (aşa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea şi educaţia acolo şi mai ales zic eu, educaţia sexuală…. ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", susţinea Rareş Buglea în postarea sa.

Luni, când această postare a fost redată în presă, au început să apară şi reacţiile. Mai întâi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunţat s-a autosesizat şi că va analiza această situaţie, care încalcă demnitatea umană şi instigă la discriminare.

Apoi, Gruia Bumbu, preşedintele organizaţiei Pakiv România şi fost secretar de stat pentru problemele romilor în guvernul Tăriceanu, a declarat că asociaţia condamnă cu vehemenţă manifestările extremiste, rasiale şi xenofobe ale consilierului local, informează Mediafax. Afirmaţiile acestuia sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât Buglea a lucrat pe mai multe proiecte europene în cadrul Asociaţiei Pakiv România, organizaţie care se implică în rezolvarea problemelor persoanelor de etnie romă.

„Sunt dezamăgit că un politician tânăr, în loc să susţină planuri de măsuri care să ducă la creşterea nivelului de educaţie, instruire profesională şi respectarea drepturilor omului pentru persoanele din grupurile expuse riscului de excluziune socială, cum sunt cetăţenii români de etnie romă, instigă la ură rasială. Aceste mesaje de natură rasială şi xenofobă ameninţă eforturile de incluziune socială a persoanelor din grupurile vulnerabile, de aliniere la standardele europene, depuse de România în ultimii 10 ani"", a adăugat Bumbu.

Lămuriri târzii

Văzând valul de reacţii, consilierul a încercat să ofere câteva explicaţii. Iniţial, el a adăugat că a propus o soluţie „pentru a stopa această natalitate scăpată de sub control" nu doar în rândul femeilor rome, ci în general şi şi-a exprimat dezamăgirea că „pentru unii, mai sensibili sau rău-intenţionaţi, această propunere suna cam dur şi era interpretată xenofobă, rasială". Însă Buglea a reafirmat că aceste mame trebuie ajutate, „iar sterilizarea este o metodă contraceptivă de natură chirurgicală pe care o practică multe femei chiar din înalta societate".

Completările însă au venit prea târziu. Preşedintele TNL, Florin Alexe, a declarat că organizaţia pe care o conduce se delimitează de afirmaţiile liderului TNL Alba. Prin urmare, Rareş Buglea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei de tineret, lucru confirmat de preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu pentru sursa citată.

Din păcate, episodul de pe Facebook un este unul singular. Anul trecut, un raport realizat de Amnesty International arăta că situaţia romilor din Europa este mai precară ca niciodată. Aceştia sunt foarte săraci, excluşi şi abuzaţi atât în estul, cât şi în vestul continentului.

Astfel, numai 38% dintre romii chestionaţi în 5 ţări europene erau angajaţi. Motivul este analfabetismul (15% dintre romii din 7 ţări (Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) nu ştiu să scrie şi să citească) şi lipsa studiilor (31% au mai puţin de 6 clase). Unul din 5 romi a fost în 2008 victima discriminării rasiale care s-a soldat cu atacuri, amenintări şi hărţuire.

În România, trăiesc aproximativ 1.850.000 de romi, alcătuind 8,3% din populaţia ţării. Aproximativ 80% dintre romii români trăiesc în sărăcie, cu un venit mediu de 35 de euro pe lună (comparativ cu 88 de euro pe lună, venitul mediu al celorlalţi cetăţeni). În plus, în 2006 nivelul de sărăcie în comunităţile rome era de 4 ori mai mare (58%) decât în comunităţile române.

Alte probleme mari cu care se confruntă romii din România sunt segregarea educaţională permanentă a copiilor romi şi evacuările familiilor de romi în zone inadecvate condiţiilor de trai: lângă gropi de gunoi sau în zone industriale.