Situaţia romilor din Europa este mai precară ca niciodată

126

Aceasta este concluzia unui raport care a fost publicat astăzi de Amnesty International. Raportul creionează o imagine deprimantă a sărăciei, excluderii şi abuzurilor la care romii sunt supuşi atât în estul, cât şi în vestul continentului.

Comunităţile rome din Europa au avut punctaje scăzute în comparaţie cu restul populaţiei la toţi indicatorii-cheie, având venituri mai mici, o rată mai ridicată a somajului şi cel mai scăzut acces la serviciile publice şi de sănătate.

Astfel, numai 38% dintre romii chestionaţi în 5 ţări europene erau angajaţi, iar 15% dintre romii din 7 ţări (Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) erau analfabeţi şi 31% au mai puţin de 6 clase. 1 din 5 romi a fost în 2008 victima discriminării rasiale care s-a soldat cu atacuri, amenintări şi hărţuire.

În România, trăiesc aproximativ 1.850.000 de romi, alcătuind 8,3% din populaţia ţării. 80% dintre romii români trăiesc în sărăcie, cu un venit mediu de 35 de euro pe lună (comparativ cu 88 de euro pe lună, venitul mediu al celorlalţi cetăţeni). În plus, în 2006 nivelul de sărăcie în comunităţile rome era de 4 ori mai mare (58%) decât în comunităţile române.

Alte probleme mari cu care se confruntă romii din România sunt segregarea educaţională permanentă a copiilor romi şi evacuările familiilor de romi în zone inadecvate condiţiilor de trai: lângă gropi de gunoi sau în zone industriale.

În ciuda condiţiilor grele şi a discriminării, tinerii romi se străduiesc să-şi depăşească condiţia. Acesta este şi cazul Cristinei Dumitru, o adolescentă care studiază la Nantes şi care s-a numărat printre câştigătorii concursului cel mai bun ucenic din Franţa, informează France 24. După ceremonia de decernare a premiilor, aceasta a primit şi dreptul de şedere legală în Franţa. Ea speră, de asemenea, că exemplul său va contribui la eliminarea clişeelor privind romii din Franţa, o comunitate stigmatizată în celebrul discurs rostit de preşedintele Nicolas Sarkozy la Grenoble, în iulie 2010.