Noua Zeelandă interzice numele „Lucifer" pentru bebeluși

205

Copii cu numele „Lucifer" nu se pot naște în Noua Zeelandă. Și nu este loc nici pentru copii cu numele „Mesia" sau „Christos".

În Noua Zeelandă, părinţii trebuie să ceară permisiunea guvernului înainte de a pune un nume noului născut. Și în fiecare an există o listă de nume care nu reușesc să primească avizul. În ultimii 12 ani, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a refuzat șase seturi de părinţi care au vrut să își boteze copiii „Lucifer".

Autorităţile au declarat pentru CNN că numele acceptabile pentru copii nu trebuie să constituie o ofensă la adresa copilului, nu trebuie să fie foarte lungi și nici să semene cu un titlu oficial. Nume precum „Dreptate", „Rege", „Mafia Fără Frică", „Real" sau „Anal" au fost interzise din cauza răului pe care l-ar putea produce asupra persoanei respective de-a lungul vieţii.

Desigur, există și excepţii, mai ales printre bebelușii născuţi înainte de 1995, când regulile s-au înăsprit. Acum patru ani, o fetiţă de 9 ani a fost luată de la părinţi de către stat pentru ca numele ei „Talula face hula în Hawaii" să poată fi schimbat.

Noua Zeelandă nu este singura ţară în care autorităţile acţionează ca editori de nume pentru copii. Suedia are și ea legi care interzic nume precum „Superman" sau „Metallica". În 2009, Republica Dominicană s-a gândit să adopte asemenea măsuri după ce mai mulţi părinţi au început să își numească copiii după mașini și fructe. În Statele Unite, lupta pentru nume s-a axat mai mult pe adulţii care vor să își schimbe numele dat de părinţi. În 2008, un judecător i-a permis unui șofer de autobuz să își schimbe prenumele în „În Dumnezeu" și numele în „Ne Încredem".