Activitatea fizică ar putea micșora simptomele depresiei

444

Practicarea exerciţiilor fizice ar putea ajuta la micșorarea simptomelor depresiei, unul dintre cei mai importanţi factori care provoacă decese la nivel global, arată un studiu al cercetătorilor scoţieni publicat în The Cochrane Library.

Oamenii de știinţă de la Universitatea din Edinburgh au analizat 39 de studii efectuate anterior, la care au participat 2.326 de adulţi peste 18 ani care sufereau de depresie. Aceștia au dorit să evalueze eficienţa activităţii fizice în tratarea afecţiunii, comparativ cu tratamentul standard, farmacologic, psihologic, placebo sau în lipsa unui tratament.

Rezultatele au arătat că exerciţiile fizice au o eficienţă „moderată" în reducerea simptomelor depresiei, în comparaţie cu „intervenţiile de control", notează cercetătorii. În plus, activitatea fizică s-a dovedit la fel de eficientă ca terapiile psihologice și farmacologice, însă oamenii de știinţă punctează faptul că evaluarea a fost realizată pe baza câtorva studii de mică amploare.

Cercetătorii subliniază necesitatea efectuării unor studii mai ample care să analizeze dacă sportul este o metodă mai eficientă de tratare a depresiei, în raport cu tratamentul psihologic și cel cu antidepresive. De asemenea, ei sunt de părere că ar trebui investigate acele tipuri de exerciţii fizice eficiente în tratarea afecţiunii, durata antrenamentului și numărul optim al acestora.

Depresia afectează sănătatea fizică a individului și reduce totodată întreaga calitate a vieţii sale. La nivel global, peste 350 de milioane de persoane suferă de această afecţiune, conform cifrelor prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii anul trecut, cu prilejul Zilei Internaţionale a Sănătăţii Mentale, informează Ziare.com.