Depresia accelerează îmbătrânirea

122

Persoanele care se confruntă cu episoade depresive sunt expuse pericolului de a îmbătrâni mai rapid decât ceilalţi, arată o cercetare olandeză, citată de BBC.

În cadrul unui experiment, specialiștii de la Centrul Medical al Universităţii Vrije din Amsterdam au evaluat structura și lungimea unor structuri celulare denumite telomeri. Lungimea telomerilor este strâns legată de speranţa de viaţă a individului. Aceste structuri se scurtează în momentul diviziunii celulare. Telomerii scurţi au fost asociaţi cu apariţia unor boli cronice, precum afecţiunile cardiovasculare sau demenţa. În schimb, cei lungi sunt strâns legaţi de o speranţă de viaţă mai mare.

În acest sens, cercetătorii au recoltat probe de sânge de la 2.407 voluntari. Participanţii au fost împărţiţi în trei grupe: cei care sufereau în prezent de depresie (și care însumau peste o treime dintre voluntari), cei care au experimentat un episod depresiv în trecut (o treime) și cei care nu s-au confruntat niciodată cu această tulburare.

Rezultatele au arătat că persoanele depresive și cele care au trecut printr-o astfel de stare în trecut aveau telomerii mai scurţi, în raport cu cei care nu s-au confruntat cu perioade depresive. Persoanele care sufereau de depresie severă au fost cele care au aveau cele mai scurte structuri. Concluziile au rămas neschimbate chiar și în urma includerii altor factori care influenţează procesul de îmbătrânire, precum consumul de alcool, fumatul sau obezitatea. Experţii sunt de părere că fenomenul apare ca rezultat al modului în care organismul răspunde situaţiilor care produc tensiune.

Cu toate acestea, ei nu au putut stabili dacă procesul de îmbătrânire cauzat de depresie este reversibil. Una dintre autoarele studiului, dr. Josine Verhoeven, susţine că o schimbare a stilului de viaţă ar putea contribui la creșterea lungimii telomerilor, cu ajutorul unei enzime care adaugă nucleotide la capetele cromozomilor, notează Live Science. De aceea, experta subliniază importanţa adoptării unui regim de viaţă sănătos, în care un obicei de bază este practicarea exerciţiilor fizice.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul de specialitate Molecular Psychiatry.